Omul consumă foarte multe produse de origine animală. Şi în special, ouă. Fie în forma lor „brută”, adică ouă fierte, ouă-ochiuri sau omletă, fie sub formă de ingredient la alte feluri de mâncare, aceste produse care vin de la găini sunt prezente aproape peste tot, în viaţa noastră.
Diferența care există, de fapt, între aceste tipuri de ouă, rezultă de la găinele care le fac. Ouăle maro sunt făcute de găini cu pene maro sau de o altă culoare, iar cele albe sunt făcute de găinile cu pene albe. Ouăle, deși diferite în culoare, au aceleași valori nutritive și aceeași calitate dacă înaripatele care le fac sunt crescute în exact aceleași condiții.
În general, cele două tipuri de ouă au valori nutritive apropiate. Se mai crede că ouăle maro au gălbenușul mult mai galben decât cele albe. Din nou, fals. Culoarea gălbenușul este influențată de cantitatea de porumb mâncată de găini. Cu cât găina mănâncă mai mult porumb, cu atât gălbenușul va fi mai galben.