Trupele ruse ar fi reușit să pătrundă în principalul complex din combinatul Azovstal, acolo unde se află ultimii luptători ucraineni care apără Mariupol, oraș-port de la Marea Azov care a fost asediat încă din faza inițială a invaziei.
Se poartă lupte grele în combinatul Azovstal, a confirmat primarul din Mariupol, Vadym Boicenko, care spune că a fost pierdută legătura cu luptătorii ucraineni din interiorul complexului, potrivit TF1INFO.
🔴 #Marioupol : „violents combats” à l’usine #Azovstal, „contact perdu” avec les combattants ukrainiens, selon le maire ➡ https://t.co/F3D7VTMFDb pic.twitter.com/BO62bOK3rW
— TF1Info (@TF1Info) May 4, 2022
Pe 21 aprilie, într-o scenă televizată pe care BBC a denunțat-o drept „o manevră clasică de PR a Kremlinului”, ministrul rus al apărării îl informa pe președintele țării că orașul Mariupol a fost „eliberat” și că „formațiunile naționaliste (ucrainene) rămase s-au refugiat în zona industrială a fabricii Azovstal”. Vladimir Putin saluta anunțul lui Serghei Șoigu, însă îi transmitea subordonatului său să anuleze asediul de la combinat.
Cu toate acestea, în zilele următoare, același Vladimir Putin avea să acuze autoritățile de la Kiev că nu le permit ucrainenilor din Azovstal să se predea forțelor ruse. Tot atunci, trupele invadatoarea reluau ofensiva asupra combinatului.
Mai recent, marți, primarul orașului a acuzat forța rusă de invazie că a deportat aproape 40.000 de persoane din Mariupol în Federația Rusă sau în așa-zisa „republică populară” Donețk.
„Am verificat deja listele cu cei care au fost deportați din Mariupol către Rusia sau așa-zisa republică populară Donețk. Aproape 40.000 de persoane. Acum au început să ascundă aceste liste. Din păcate, nu putem verifica totul în acest moment, dar continuăm efortul”, a adăugat Vadym Boicenko.
Armata rusă, spunea edilul ucrainean, „duce populația locală la periferia Rusiei, în Orientul Îndepărtat sau în Siberia, și acolo îi folosesc la diverse treburi”.