Trupele americane suplimentare vor fi desfășurate în curând în Europa de Est, dar nu și în Bulgaria. Sofia spune că orice decizie „trebuie să fie susținută de societate și guvern”

Publicat: 04 02. 2022, 09:58
Actualizat: 04 02. 2022, 09:59
Prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Aproape 2.000 de militari SUA vor fi trimiși în Germania și Polonia în viitorul apropiat, iar 1.000 de militari americani staționați în prezent pe teritoriul german vor fi repoziționați în România, anunța recent Pentagonul în urma dispoziției date de președintele Joe Biden, transmite presa bulgară.

Președintele SUA, Joe Biden, a aprobat trimiterea a circa 2.000 de trupe americane în Polonia și Germania, dar și repoziționarea Escadronului Stryker din Germania în România, unde se va alătura contingentului de 900 de militari americani care se află deja pe teritoriul țării noastre și al căror rol, spunea premierul Nicolae Ciucă, „este strict să descurajeze orice agresiune și să întărească capacitățile defensive ale Armatei Române”.

O sursă familiară cu detaliile operațiunii susține că în Polonia vor ajunge 1.700 de militari de la baza Fort Bragg din Carolina de Nord. Tot de acolo, alți 300 vor merge în Germania. În schimb, aproape 1.000 de militari americani vor fi repoziționați din Germania în România.

„Aceste forțe nu vor fi desfășurate pentru totdeauna”, a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a explicat că obiectivul este acela de a-i asigura pe Aliați într-un moment de tensiuni sporite în regiune.

„Aceste forțe nu vor lupta în Ucraina”, a mai precizat oficialul american.

Trupele americane suplimentare vor fi desfășurate în curând în Europa de Est, dar nu și în Bulgaria.

Numele Bulgariei nu fusese menționat în urmă cu două săptămâni, când au început discuțiile pe acest subiect. Situația s-a schimbat săptămâna trecută, când a fost adoptată poziția oficială a Sofiei.

Odată ce decizia Statelor Unite a devenit clară, serviciul de presă al Consiliului bulgar de miniștri a anunțat că premierul Kiril Petkov a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și i-a transmis intenția guvernului bulgar de a contribui la apărarea colectivă prin înființarea unui grup de luptă batalion bulgar, cu opțiunea de a compensa, dacă este necesar, eventualele deficite ale statelor aliate.

„În cursul discuțiilor a fost reafirmat principiul călăuzitor al NATO – fiecare decizie trebuie să fie susținută de societate și de guvernul din statul membru respectiv”, a spus Consiliul bulgar de miniștri.

Bulgaria s-a arătat gata să primească trupe din alte state NATO cât timp acest demers se materializează într-un grup de luptă batalion comun în care ea să fie țară-gazdă. Strategia bulgară pentru apărare, spune premierul Kiril Petkov, trebuie fundamentată armata bulgară – trupe bulgare, comandă bulgară și conducere militară bulgară.

În plus, acordul de utilizare în comun a bazelor din Bulgaria alături de SUA prevede că în țară pot fi prezenți până la 2.500 de militari americani. Numărul poate crește până la 5.000, dar doar pe o perioadă de trei luni și cu rotația contingentelor în cele patru baze pentru utilizare în comun cu armata bulgară. La ora actuală pe teritoriul bulgar sunt doar 250 de soldați americani cu dotările corespunzătoare.