Trump, după întâlnirea cu Duda: SUA mută trupele în Polonia
Președintele Donald Trump a declarat miercuri că Statele Unite ale Americii intenționează să mute unele trupe din Germania în Polonia. Anunțul a fost făcut după o întâlnire cu liderul polonez Andrzej Duda la Casa Albă la doar patru zile înaintea alegerilor naționale.
Trupele americane, mutate din Germania în Polonia
Trump a precizat că va reduce forțele în Germania de la 52.000 la 25.000 de soldați.
„Unii vor veni acasă, iar alții vor pleca în alte locuri”, a spus el, adăugând: „Polonia ar fi unul dintre celelalte locuri”.
Întrebat ce fel de mesaj trimite redistribuirea către Rusia, Trump a spus: „Cred că trimite un semnal foarte puternic.”
Întâlnirea lui Duda cu Trump a venit cu doar patru zile înainte ca alegătorii din Polonia să decidă duminică dacă îi va acorda un al doilea mandat, iar calendarul reuniunii a fost criticat de oponenții săi ca o încercare de a obține o apariție preelectorală.
Întâlnirea a fost prima lui Trump cu un lider străin de când pandemia COVID-19, care a izbucnit în martie, a lăsat peste 121.000 de oameni morți în Statele Unite.
„Președintele Duda se descurcă foarte bine în Polonia”, a declarat Trump în urma celei de-a treia întâlniri a Oficiului Oval între cei doi bărbați. „Face o treabă grozavă.”
Obiectivul principal al părții poloneze dinaintea vizitei a fost stimularea asistenței militare a SUA – o cerere constantă din partea Varșoviei, mai ales de la anexarea Rusiei a Crimeei în 2014.
Trump nu a furnizat nicio cifră pentru câte trupe americane vor fi mutate din Germania în Polonia.
El a repetat, de asemenea, acuzația frecventă potrivit căreia Germania nu plătește partea sa echitabilă din bugetul apărării NATO, scrie AFP, citată de rekordeast.
Potrivit ziarului polonez Dziennik Gazeta Prawna, 30 de avioane de luptă americane F-16 staționate în Germania ar putea fi mutate în Polonia împreună cu aproximativ 2.000 de militari.
NATO în 1997 a promis Rusiei să nu înființeze baze permanente în fostul bloc estic.
Cu toate acestea, pe măsură ce tensiunile au crescut, alianța a rotit trupele prin țările din prima linie.
„Dacă, de exemplu, trupele americane din Europa sunt mutate în Polonia, acest lucru trebuie făcut cu gândul la pactul NATO-Rusia”, a spus ea. „Nu trebuie să pierdem din vedere acest punct.”
Chiar dacă trupele americane ar mai fi rotite în orice scenariu, oficialii polonezi au ridicat perspectiva unei prezențe a SUA mai permanente – poate într-o instalație plătită de Varșovia supranumită „Fort Trump”.
Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a făcut referire la acordul cu Rusia într-un interviu acordat miercuri Consiliului Atlantic.
Președintele SUA confirmă că vrea să reducă numărul de militari americani din Germania la 25.000
Reamintim că, luni, președintele Donald Trump a anunțat că va reduce numărul de militari americani dislocați în Germania la 25.000, într-un gest care vine să sancționeze aliatul Americii pentru că a eșuat în a atinge ținta NATO de cheltuieli pentru apărare, dar și pentru că profită de Washington pe probleme de comerț.
Reducerea de 9.500 de trupe, de la totalul de circa 35.000 din prezent, va reprezenta o mustrare aspră pentru unul dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai SUA și ar putea eroda încrederea într-unul din stâlpii securității europene postbelice, și anume că forțele americane sunt gata să apere aliații în fața agresiunii ruse.