Început furtunos al Summitului G7 de la Biarritz. Donald Trump, Emmanuel Macron și Donald Tusk au oferit imaginea zilei (FOTO)
Sâmbătă seară a început summitul G7 de la Biarritz (sud-vestul Franţei).
Anunțul a fost făcut de președintele preşedintele francez Emmanuel Macron, pe Twitter, promițând că liderii statelor membre vor face tot posibilul pentru securitate, crearea de noi locuri de muncă şi combaterea inegalităţilor.
”Poate nu vom realiza tot ceea ce am inclus pe agendă, dar vom face tot posibilul pentru a fi eficienţi pentru a vă garanta securitatea, a crea mai multe locuri de muncă şi a lupta contra inegalităţilor pe care le suportaţi”, a scris şeful statului francez pe Twitter.
”Vă vom ţine la curent cu progresele noastre”, a promis Macron.
Înaintea deschiderii oficiale a summitului, Macron şi omologul său american, Donald Trump, au avut un prânz de aproape două ore, preşedinţia franceză indicând că există ”elemente de convergenţă” asupra unor dosare importante precum comerţul, Iranul şi incendiile din regiunea amazoniană, relatează Agerpres.
Prânzul, care nu era prevăzut inițial, a avut loc la Hotel du Palais, pe terasă, la invitaţia lui Macron.
Cei doi lideri au stat împreună la o masă rotundă, protejaţi de soare, la aproximativ zece metri de însoţitorii lor.
(Foto: Twitter)
Ulterior, sâmbătă seară, Donald Trump, Emmanuel Macron, Donald Trump Giuseppe Conte au stat din nou la masă, cei 4 lideri oferind imaginea zilei.
Discuțiile par aprinse, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pare să-l „pună” la punct pe Trump, avertizându-l cu degetul.
Liderul american dă impresia că mai are puțin și se ridică furtunos de la masă, spre Tusk, moment în care Macron îi „potolește” ușor impulsul, punând mâna stângă pe brațul drept al președintelui american.
(Foto: Donald Tusk / Facebook)
Fotografia a fost postată de Donald Tusk pe contul său de Facebook și a adunat în scurt timp numeroase comentarii.
Discuţiile de la Biarritz se anunţă cu adevărat aprinse în ceea ce priveşte impozitarea giganţilor digitali, relansarea economiei mondiale sau tensiunile comerciale americano-chineze, la o zi după impunerea de noi taxe vamale reciproce.
La reuniunea la nivel înalt a G7 (format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite), care se încheie luni, mai iau parte cancelarul german Angela Merkel, premierul italian demisionar Giuseppe Conte, premierul britanic Boris Johnson, preşedintele american Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul nipon Shinzo Abe.
În calitate de observator, UE este reprezentată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.