Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și omologul său din SUA, Donald Trump, au discutat vineri despre situația din provincia siriană Idlib, unde 33 de soldați turci au fost omorâți într-un atac al forțelor regimului Bashar al-Assad, care sunt sprijinite de Rusia.
Cei doi lideri s-au înțeles telefonic să întreprindă noi măsuri pentru a opri criza umanitară din Idlib, în condițiile în care ofensiva forțelor guvernamentale siriene obligă aproape un milion de oameni să-și părăsească locuințele, potrivit Reuters.
De altfel, nu numai SUA, dar și restul spațiului euroatlantic și-a manifestat susținerea față de Turcia. Vineri, după atacul din Idlib, statele NATO s-au reunit în baza Articolului 4, care stipulează că un aliat poate cere o întrunire de urgență atunci când îi sunt puse în pericol integritatea teritorială sau suveranitatea politică.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a somat Federaţia Rusă şi trupele președintelui sirian Bashar al-Assad să oprească asaltul din Idlib.
„Aliaţii condamnă atacurile aeriene şi nediscriminatorii ale regimului sirian şi Rusiei din Idlib. Le solicit să îşi oprească ofensiva, să respecte dreptul internaţional şi să susţină eforturile ONU pentru găsirea unei soluţii paşnice”, a declarat Jens Stoltenberg.
Solicitarea lui Jens Stoltenberg vine pe fondul unei situaţii umanitare şi strategice tot mai complicate din provincia Idlib. Pe de o parte, Turcia doreşte să-şi prezerve influenţă din Idlib, dar pe de altă parte se confrunta cu presiuni tot mai mari din partea trupelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care este susţinut şi de Rusia. Totuși, lăsând aspectele de natură politică şi strategică la o parte, conflictul tot mai intens are și o altă axă de interpretare. (Detalii AICI)