Trump, despre documentele confidențiale descoperite la reședinta sa: „Erau doar dosare obişnuite. Erau interesante ca suvenir”

Trump, despre documentele confidențiale descoperite la reședinta sa: „Erau doar dosare obişnuite. Erau interesante ca suvenir”
Foto: Hepta - DPA Images / Jefferee Woo

Fostul președinte american Donald Trump a spus în repetate rânduri că a desecretizat peste 300 de documente găsite în locuința sa. Acum spune că FBI le-a plantat.

Trump a sugerat miercuri că anchetatorii federali au plasat documente în dosare de clasificare goale pe care s-a întâmplat să le păstreze la Mar-a-Lago. Trump, care a susținut în repetate rânduri că a reținut și declasificat în mod legal peste 300 de documente găsite în casa sa, încearcă să reformeze controversa în urma recuperării unui număr semnificativ mai  mic de documente din casa și biroul președintelui Joe Biden, scrie businessinsider.

Trump a susținut într-o serie de postări că a păstrat „sute” de dosare clasificate goale de la întâlniri și briefing-uri ca un „suvenir cool”.

„Poate că Gestapo a luat unele dintre aceste dosare goale când au atacat Mar-a-Lago și le-a numărat drept document, ceea ce nu sunt”, a scris Trump.

Pe lângă cele peste 300 de documente clasificate și „secrete” recuperate de la Mar-a-Lago, FBI a enumerat 48 de dosare etichetate „CLASIFICAT” și 42 de dosare etichetate „întoarcere la secretarul de stat major/asistent militar” care erau goale în inventarul lor.

Trump a întreprins o luptă juridică prelungită pentru a împiedica anchetatorii să revizuiască efectiv conținutul fișierelor recuperate. Trump a afirmat că documentele existau și erau proprietatea sa personală și că avea o autoritate largă de a le declasifica în secret la propria sa discreție (chiar și telepatic). Cu toate acestea, argumentul președintelui potrivit căruia majoritatea materialelor recuperate erau dosare goale s-a manifestat abia acum.

Schimbarea a fost probabil determinată de descoperirea a aproximativ o duzină de documente clasificate la domiciliul din Delaware și biroul Penn Center al președintelui Biden din perioada în care era vicepreședinte. Spre deosebire de gestionarea de către Trump a propriei investigații, Biden a cooperat cu autoritățile și a indicat convingerea că „o analiză amănunțită va arăta că aceste documente au fost deplasate din greșeală, iar președintele și avocații săi au acționat prompt după descoperirea acestei greșeli. .”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`