Donald Trump, prins într-o situație extrem de ingrantă: Zeci de bombe nucleare americane sunt ”ostatice” în baza turcă Incirlik

Donald Trump, prins într-o situație extrem de ingrantă: Zeci de bombe nucleare americane sunt ”ostatice” în baza turcă Incirlik
Sursă foto: hepta.ro

Președintele turc Recep Erdogan a reușit să îl pună pe Donald Trump într-o situație extrem de dificilă care riscă să îi știrbească imaginea la nivel internațional. Odată cu anunțul retragerii trupelor americane din Siria, armata turcă a profitat și a lansat o invazie în nordul statului împotriva luptătorilor kurzi, miliții care au fost în prima linie a luptelor împotriva jihadiștilor din Statul Islamic.

Această evoluție în relația cu Turcia îl pune pe Donald Trump într-o situație ciocan și nicovală deoarece Turcia găzduiește 50 de bombe nucleare pe care SUA le-a depozitat la baza de la Incirlik, la 100 de kilometri de granița cu Siria. Orice decizie ar lua Trump privind viitorul acestora ar fi una cu efecte negative.

Dacă, președintele american va decide mutarea acestora din baza turcă atunci mesajul ar fi clar privind ruperea relațiilor turco-americane, cele două state fiind partenere în NATO. În schimb, dacă acestea vor rămâne, atunci ar însemna perpetuarea unei vulnerabilități nucleare ce trebuia eliminată cu ani în urmă.

”Cred că este o premieră: o țară în care sunt amplasate arme nucleare ale SUA trage, la propriu, cu tunurile în forțe militare ale SUA”, a spus Jeffrey Lewis de la Centrul James Martin de Studii pentru Neproliferare, conform The New York Times.

Publicația mai arată că Departamentele americane de Stat și pentru Energie, au început weekendul trecut, fără să anunțe public, să analizeze cum pot fi luate înapoi cele 50 de bombe nucleare.

Această prezență a bombelor nucleare vine și pe fondul unui discurs mai agresiv al liderului de la Ankara, care a și afirmat că nu vede de ce Turcia nu s-ar înarma nuclear.

„Nu există nicio țară dezvoltată din lume care să nu aibă”, a spus Erdogan, lucru ce contrazice chiar realitatea globală.

Reamintim că ofensiva Turciei în nordul Siriei a fost lansată în urmă cu aproape o săptămână, în urma retragerii americane şi în pofida unor dure critici internaţionale.

Operaţiunea numită „Izvorul Păcii” vizează să instaureze o zonă de securitate” de 32 de kilometri lăţime, cu scopul de a despărţi frontiera de teritorii aflate sub controlul miliţiilor kurde, catalogate drept teroriste de Ankara.

Această ofensivă a avut un moment critic vineri când Pentagonul a confirmat că forțele americane din Siria s-au aflat sub focul artileriei turce. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit în urma acestui incident.

De la debutul conflictului, 104 combatanţi kurzi şi peste 60 de civili au fost ucişi în violenţe, în timp ce peste peste 130.000 de persoane au fost dislocate, a anunţat ONU.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`