Trump provoacă un nou scandal: I-a cerut procurorului general să închidă anchetă privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Trump provoacă un nou scandal: I-a cerut procurorului general să închidă anchetă privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Un nou scandal a izbucnit în Statele Unite după ce preşedintelui Donald Trump i-a cerut, pe Twitter, procurorului general Jeff Session, să închidă ancheta procurorului special Robert Muller privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

„Este o situaţie teribilă şi procurorul general Jeff Sessions a trebuit să oprească această vânătoarea de vrăjitoare aranjată chiar acum, înainte de murdări şi mai mult ţara noastră. Bob Muller este conflictual total, şi cei 17 democraţi nervoşi care îi fac treaba murdară sunt o ruşine pentru Statele Unite”, a scris Trump pe Twitter.

Casa Albă a revenit ulterior şi a precizat că mesajul preşedintelui nu este „un ordin” ci „o opinie”.

„Nu e un ordin, este opinia președintelui”, a explicat purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, într-o conferință de presă. „Dar își dorește de asemenea să o vadă terminată”, a adăugat ea, referindu-se la anchetă.

Deşi Trump critică şi încearcă să discrediteze de mai multă vreme această anchetă, este pentru prima dată când preşedintele american cere direct închiderea ei.

O mică problemă privind cererea lui Donald Trump vine din faptul că Jeff Session nu poate tehnic să închidă el ancheta procurorului special deoarece s-a recuzat privind această speţă în martie 2017 când a provocat şi furia lui Trump. Autoritatea îi revine numărului 2 al Departamentului Justiției, Rod Rosenstein.

Această cerere vine chiar odată cu începerea procesului lui Paul Manafort, fostul manager de campanie al lui Trump. Acesta este primul rezultat din ancheta privind ingerința rusă, faptele care îi sunt reproșate provenind din munca echipei conduse de Robert Mueller.

Chestiunea crucială a unei posibile înțelegeri ascunse între membrii echipei de campanie a lui Trump și Moscova nu ar urma însă să fie abordată în acest proces, care vizează fapte anterioare venirii lui Paul Manafort la conducerea echipei lui Trump, între mai și august 2016.

Unii speră însă că Paul Manafort, care este închis din iunie, va sfârși prin a oferi informații importante pentru dosar.

Dintre cele 30 de persoane deja vizate de procurorul special, dintre care majoritatea ruși, Paul Manafort este singurul american care a refuzat sp încheie un acord cu justiția pentru a evita un proces. Cu speranța, poate, de a obține o grațiere prezidențială în schimbul loialității.

Riscând deja să-și petreacă restul zilelor în închisoare, Paul Manafort se va confrunta cu un al doilea proces în septembrie, tot în cadrul anchetei Mueller.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie