Hackeri despre care se crede că lucrau pentru Rusia au monitorizat fluxul intern de emailuri la departamentele Trezorerie și Comerț din SUA, susțin persoane familiare cu subiectul, care au adăugat că se tem de posibilitatea ca problemele descoperite până acum să fie doar vârful aisbergului, transmite Reuters.
Problema de hacking a fost una atât de serioasă încât a condus la o reuniune a Consiliului Național de Securitate la Casa Albă, sâmbătă, a precizat una dintre persoanele familiare cu subiectul.
Oficialii americani nu au oferit prea multe detalii în acest sens, cu excepția Departamentului Comerț care a menționat că a existat o breșă la una dintre agențiile sale și că a cerut Agenției pentru securitatea infrastructurii și securitate cibernetică să demareze o investigație.
John Ullyot, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a adăugat că autoritățile întreprind „toți pașii necesari pentru a identifica și remedia posibile probleme în legătură cu această situație”.
Guvernul SUA nu a numit public actorii care s-au aflat în spatele acțiunii de hacking, însă trei persoane familiare cu ancheta susțin că la ora actuală se crede că Rusia este responsabilă pentru atac. Două dintre ele au explicat că breșele au legătură cu o campanie mai largă.
Într-o declarație postată pe Facebook, ministerul rus de externe a descris acuzațiile drept o nouă încercare nefondată a mass-mediei din SUA de a învinui Rusia pentruatacuri cibernetice asupra agențiilor americane.
Se crede că spionii cibernetici au pătruns prin manipularea clandestină a actualizărior lansate de compania IT SolarWinds, care deservește clienții guvernamentali din sectorul executiv, armata, serviciile de informații, susțin două dintre persoanele familiare cu subiectul. Trucul – denumit adesea „atac pe lanțul de aprovizionare” – presupune ascunderea unui cod nociv în corpul unor actualizări legitime de software furnizare țintelor de către terți.
Într-un comunicat de presă emis duminică, compania din Austin, Texas, a explicat că este posibil ca actualizările lansate între martie și iunie pentru software-ul său de monitorizare să fi fost subminate de ceea ce a descris drept un „atac manual, țintit, extrem de sofisticat pe lanțul de aprovizionare” al unui „stat-națiune”.
Compania a refuzat să facă și alte clarificări, dar multitudinea de clienți pe care îi deservește a stârnit îngrijorare în rândul comunității americane de informații, care se teme că și alte agenții ar putea fi expuse riscului, susțin patru persoane informate pe acest subiect.