Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, ar fi trebuit să o facă luni şi marţi o vizită în Serbia, însă aceasta a fost anulată, deoarece trei dintre vecinii Serbiei, Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru, au refuzat să-l lase să-și folosească spaţiul aerian, informează BBC.
Premierul Serbiei, Ana Brnabic, susține că sosirea lui Lavrov la Belgrad este „extrem de complicată”.
Serghei Lavrov, la fel ca și președintele rus Vladimir Putin, este vizat din 25 februarie, a doua zi după lansarea invaziei ruse în Ucraina, de sancțiuni UE. Interzicerea utilizării spațiului aerian este rezultatul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.
Moscova a acuzat Occidentul pentru că Lavrov a fost silit să își anuleze vizita. Purtătoarea de cuvânt a ministeului rus de externe, Maria Zaharova, a numit mișcarea drept „un nou canal de comunicare închis”, transmit agențiile de presă rusești.
Ministrul rus de Externe urma să sosească în Serbia luni și să-și continue vizita în această țară și marți, înainte de a pleca spre Turcia. La Belgrad, el avea programate întâlniri cu președintele sârb, Aleksandar Vucic, cu omologul său Nikola Selakovic și cu patriarhul Bisericii ortodoxe sârbe, Porfirie, conform AFP.
Premierul Serbiei, Ana Brnabic, a declarat că sosirea lui Lavrov la Belgrad este „extrem de complicată”. „Este cu adevărat incredibil că situația din Europa și din lume este de așa natură încât președintele unei țări să se ocupe de astfel de lucruri, cum ar fi detaliile logistice ale călătoriei unui ministru de Externe, care determină dacă va veni sau nu”, a transmis Brnabic.
Serbia rămâne în continuare o ţară prietenă cu Rusia, dovadă fiind faptul că nu a respectat sancţiunile decise de Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru ruşi. Totodată, UE şi Marea Britanie au închis spaţiul lor aerian pentru avioanele ruseşti, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că duce o „politică criminală” în Balcani, în special în Bosnia-Herţegovina şi în Kosovo, potrivit EFE. El a acuzat, de asemenea, că Uniunea Europeană „incită” Kosovo, așa cum „a incitat” și Kievul.
„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani”, a susţinut Lavrov, într-un interviu pentru RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.
El a acuzat apoi Occidentul că vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina „cultura, tradiţia şi moştenirea lor”.
Lavrov a criticat desemnarea lui Christian Schmidt în funcția de înalt reprezentant al ONU pentru această ţară, „fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU”.
„Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”, a mai acuzat Lavrov.