„Trebuie să fim pregătiți să luptăm diseară”: NATO redactează planuri pentru un conflict cu Rusia

„Trebuie să fim pregătiți să luptăm diseară”: NATO redactează planuri pentru un conflict cu Rusia
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sac Maryanne Williams Raf

NATO va face un pas înapoi în viitor la summitul său de la Vilnius din iulie, liderii urmând să aprobe mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia pentru prima dată de la Războiul Rece modul în care alianța ar răspunde unui atac rus.

NATO se pregătește de luptă

Mișcarea semnifică o schimbare fundamentală – NATO nu a văzut că este nevoie să elaboreze planuri de apărare la scară largă de zeci de ani, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a simțit că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o amenințare existențială, scrie Reuters.

Dar, cu cel mai sângeros război din Europa din 1945 care se desfășoară chiar dincolo de granițele sale în Ucraina, alianța avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile în vigoare cu mult înainte să izbucnească un conflict cu un adversar precum Moscova.

„Diferența fundamentală dintre gestionarea crizelor și apărarea colectivă este următoarea: nu noi, ci adversarul nostru, determinăm calendarul”, a declarat amiralul Rob Bauer, unul dintre oficialii militari de top ai NATO. „Trebuie să ne pregătim pentru faptul că un război poate începe în orice moment”.

Prin schițarea a ceea ce numește planurile sale regionale, NATO va oferi, de asemenea, națiunilor îndrumări cu privire la modul de a-și îmbunătăți forțele și logistica.

„Aliații vor ști exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să fie desfășurate”, a spus șeful NATO Jens Stoltenberg despre documentele clasificate care, la fel ca în Războiul Rece, vor atribui anumite trupe pentru apărarea anumitor regiuni.

Acest lucru formalizează un proces declanșat de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, care i-a determinat pe aliații occidentali să trimită pentru prima dată trupe de luptă în est.

Numai aderarea Finlandei luna trecută a dublat granița NATO cu Rusia la aproximativ 2.500 km, forțând o abordare mai flexibilă a desfășurărilor decât în ​​trecut, când Germania era considerată principala zonă de luptă.

De asemenea, alianța nu se mai pregătește să ducă un război nuclear la scară largă împotriva Moscovei și a aliaților săi – dintre care majoritatea sunt acum membri NATO – a declarat Ian Hope, istoric la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) al NATO.

„Nu ne imaginăm tipul de război care a fost Războiul Rece, în care forțele aliate… ar fi lovite simultan cu atacuri la scară largă din Pactul de la Varșovia”, a spus el, arătând mai degrabă conflictele regionalizate care trebuiau limitate rapid.

În același timp, internetul, dronele, armele hipersonice și un flux rapid de informații prezintă noi provocări.

„Vestea bună este că vorbim despre transparența câmpului de luptă. Cu toți sateliții, cu toate informațiile, putem vedea o criză în curs de maturizare”, a declarat generalul locotenent Hubert Cottereau, adjunctul șefului de stat major al SHAPE. „Pentru Ucraina, am avut toți indicatorii în avans”.

Această transparență este unul dintre motivele pentru care NATO, contrar cerințelor statelor baltice, nu vede nicio nevoie imediată de a crește numărul de trupe în est.

„Cu cât adună mai multe trupe la graniță, este ca și cum ai avea un ciocan. La un moment dat, vrei să găsești un cui”, a avertizat Cottereau. „Dacă rușii adună trupe la graniță, asta ne va face nervoși, dacă noi adunăm trupe la graniță, îi vor face nervoși”.

300.000 de militari în alertă maximă

Totuși, va fi o sarcină uriașă îmbunătățirea drastică a pregătirii. NATO a convenit în 2022 să pună 300.000 de militari în alertă maximă, în creștere față de 40.000 în trecut.

Deficiențele capacității alianței de a produce suficiente arme și muniție au fost evidențiate de lupta pentru menținerea păcii cu cerințele Ucrainei, iar NATO trebuie, de asemenea, să îmbunătățească logistica mult timp neglijată necesară pentru a desfășura rapid trupele pe calea ferată sau rutieră.

Necesitatea finanțării implementării planurilor regionale este unul dintre motivele pentru care Stoltenberg a făcut apel la lideri să ridice ținta de cheltuieli militare a alianței, un alt subiect care va fi discutat la Vilnius.

Oficialii NATO estimează că va dura câțiva ani pentru ca planurile să fie pe deplin implementate, deși subliniază că alianța poate intra imediat în luptă dacă este necesar.

„Suntem pregătiți să luptăm în seara asta. Știi, nu ești niciodată suficient de pregătit. Niciodată”, a spus Cottereau. „Trebuie să fim capabili să luptăm în seara asta dacă este necesar, cu ceea ce avem”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)