Tratatul bilateral de dezarmare nucleară New Start, dintre SUA și Rusia, se confruntă cu noi piedici.SUA a catalogat drept „inacceptabilă” propunerea preşedintelui rus Vladimir Putin de a-l prelungi cu un an, „fără condiţii”.
„Este inacceptabil”, a reacţionat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Robert O’Brian, invitând Rusia să „revină asupra poziţiei sale înaintea unei curse costisitoare a înarmărilor”.
„SUA au propus anterior o prelungire a New Start pentru un an în schimbul unei îngheţări a numărului de ogive nucleare ale SUA şi ale Rusiei în perioada respectivă.
Aceasta ar fi fost o victorie pentru ambele tabere şi credem că ruşii erau pregătiţi să accepte această propunere când l-am întâlnit pe omologul meu la Geneva. Răspunsul preşedintelui rus în prezent vizează prelungirea New Start fără îngheţarea ogivelor nucleare şi aceasta este inacceptabil.
SUA vor un control serios al armamentelor care să garanteze securitatea întregii lumi. Sperăm că Rusia va reveni asupra poziţiei sale înaintea unei curse costisitoare a înarmărilor”, a punctat Robert O’Brian pe Twitter.
Zilele trecute, Rusia fusese cea care a considerat drept „inacceptabilă” oferta americană, care viza prelungirea tratatului cu un an, dar cu o „îngheţare” a arsenalelor nucleare de care dispun cele două puteri.
Acest ultim acord major bilateral, care menţine arsenalele ambelor ţări mult sub nivelul lor din perioada Războiului Rece, expiră în februarie 2021.
Prin acest acord, negociat în timpul preşedinţilor Barack Obama şi Dmitri Medvedev, se limitează la 700 numărul lansatoarelor nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul ogivelor nucleare.
Amintim, la începutul anului 2019, Statele Unite ale Americii și-a anunțat suspendarea participării la Tratatulprivind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat cu Rusia, pe o perioadă de şase luni.
Decizia Statelor Unitea venit după ce Rusia a fost acuzată, în mai multe rânduri, că aîncălcat prevederile tratatului prindezvoltarearacheteiNovator 9M729, care se estimează că ar avea o rază de acțiune între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului).
„Rusia a refuzat să ia orice fel măsuri pentru a reveni la respectarea (tratatului – n.r.) într-un mod real şi verificabil. Vom acorda Rusiei şi celorlalte părţi semnatareo perioadă de graţie, de şase luni, la capătul căreia Statele Unite se va retrage din Tratatul INF”, a precizat la acea vreme Secretarul de Stat american, Mike Pompeo.
Anterior acestei decizii, preşedintele american Donald Trump înaintase Rusieiun ulltimatum neoficial de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor tratatului.
Tratatul INF a fostîncheiat în anul 1987 întreURSS și Washington și prevede interzicerearachetele nucleare cu rază medie de acțiune,între 500 și 5.500 km. Alături de New Start, tratatul este de o importanţă crucială în direcţia limitării numărului și tipurilor de arme nucleare de către Rusia şi Statele Unite.