Tratamentul la care sunt supuse femeile și fetele afgane din partea regimului taliban ar putea fi calificat ca fiind „apartheid de gen”

Tratamentul la care sunt supuse femeile și fetele afgane din partea regimului taliban ar putea fi calificat ca fiind „apartheid de gen”
Foto: captură video

Drepturile femeilor și fetelor afgane sunt în continuare încălcate de autoritățile de facto de la Kabul, motiv pentru care tratamentul acestora venit din partea regimului taliban ar putea fi calificat drept „apartheid de gen”, potrivit Reuters.

Modul în care talibanii tratează femeile afgane, calificat drept „apartheid de gen”

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Afganistan, Richard Bennett, declară că: „Discriminarea instituţionalizată, sistematică şi gravă împotriva femeilor şi fetelor se află în centrul ideologiei şi regimului talibane, ceea ce dă naştere temerilor că talibanii ar putea responsabili pentru apartheid de gen”.

Apartheidul de gen este definit de ONU ca fiind „discriminare sexuală socială și economică împotriva indivizilor din cauza sexului sau genului lor”.

„Am evidenţiat nevoia de examinare sporită a apartheidului de gen, care în prezent nu este, dar ar putea deveni, o infracţiune internaţională”, a declarat Bennett în faţa presei, potrivit Agrepres.

Administrația de la Kabul aplică legile islamice acuzând Națiunile Unite și instituțiile occidentale de „propagandă”, potrivit unui purtător de cuvânt al talibanilor.

„Raportul lui Richard Bennett asupra situaţiei din Afganistan este parte din această propagandă, care nu reflectă realitatea”, a spus purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

După preluarea puterii la Kabul în august 2021, talibanii au limitat foarte mult drepturile femeilor în Afganistan, printre care și dreptul la educație.

Acoperind perioada iulie-decembrie 2022, Bennett susține că tratamentul la care talibanii supun femeile afgane „poate fi considerat persecuție pe motive de gen, o infracțiune contra umanității”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)