Tratamentul cu hidroxiclorochină pentru pacienții Covid-19 a fost interzis în Franța, după avertismentul OMS
Guvernul francez a revocat, miercuri, un decret prin care autoriza spitalele să prescrie medicamentul controversat pentru pacienții cu Covid-19, clorochină sau hidroclorochină, după ce Agenția de sănătate publică din Franța a transmis avertizări împotriva utilizării sale pentru a trata COVID-19.
Decizia guvernului vine la două zile după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că preocupările de siguranță au determinat-o să suspende utilizarea medicamentului la nivel global.
Săptămâna trecută, un studiu publicat în jurnalul medical britanic The Lancet a indicat faptul că pacienții aleși pentru a fi tratați cu hidroclorochină au avut rate crescute de mortalitate și frecvență mai mare a bătăilor inimii neregulate.
Hidroclorochina este, în mod normal, prescris pentru a trata malaria și artrita reumatoidă, dar președintele SUA, Donald Trump, și alții au afirmat că este un posibil tratament pentru Covid-19.
Medicamentul a fost subiectul multor dezbateri în Franța, după ce profesorul Didier Raoult a afirmat în martie că a tratat cu succes pacienții cu Covid-19 folosind o combinație de hidroxiclorochină și azitromicină.
În Franța, renumitul profesor în virologie Didier Raoult – directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Marsilia, a susținut că tratamentul cu clorochină, cunoscut sub numele de Nivaquine și utilizat de decenii în special de cei ce călătoresc în diverse țări din Asia, ar putea avea efecte spectaculoase asupra pandemiei.
În aceste condiții, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a decis ca un test clinic ce vizează efectele benefice ale clorochinei să fie derulat ”la scară largă”. Asta deși oficialul a recunoscut că nu deține date suficiente pentru a recomanda direct acest tratament. El speră să obțină însă mai multe informații în 15 zile, scrie RFI.
OMS a suspendat folosirea clorochinei și a derivaților pentru tartarea COVID-19
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că suspendăfolosirea clorochineiîn studiul global cu privire la tratamentele pentru COVID-19, după ce testele aplicate pe scară largă au indicat efecte secundare foarte grave.
Decizia a fost luată în contextul unui studiu amplu, care a fost publicat vineri și care ar fi arătat riscuri mai mari de probleme cardiace și deces în rândul pacienților cu COVID-19 tratați cu clorochină sau hidroxiclorochină.
Clorochina, prevăzută în schema de tratament din România
Având în vedere că schema românească seamănă cu schema de tratament aprobată de autoritățile franceze.și în România este prevăzut pentruCOVID-19tartament cumedicamenteprecumParacetamol, Lopinavir sau Ritonavir, Tocilizumab, dar și Hidroxiclorochina.Totuşi, în cazul dozelor de paracetamol şi clorochină dozele diferă mult în România faţă de Franţa, la noi fiind practic mult mai mici.
Doza de clorochină prevăzută în protocolul din România este 2 x 400 mg/zi în prima zi, apoi 2 x 200 mg/zi. Iar în cazul copiilor se recomandă 5 mg/kgc/zi în 2 prize.
Pe de altă parte, celebrul medic Didier Raoult, care a militat pentru folosirea acestui medicament în tratarea cazurilor deCOVID-19, recomanda o doză de 600mg pe zi, la începutul tratamentului, deși a fost de acord cu faptul că dozele pot fi modificate de la caz, la caz.