Israelul deschide o nouă eră în medicină: Primul micro-pancreas artificial care poate vindeca DIABETUL este gata de studii clinice

Israelul deschide o nouă eră în medicină: Primul micro-pancreas artificial care poate vindeca DIABETUL este gata de studii clinice
Foto: Pixabay

Compania israeliană Betalin Therapeutics care a pus la punct un micro-pancreas artificial, este gata să înceapă studiile clinice pe oameni. În acest sens, va depune o cerere pentru a continua cercetările în Marea Britanie, relatează The Guardian.

Cercetătorii israelieni spun că pancreasul „bio-artificial” dezvoltat urmărește să elimine necesitatea injecțiilor cu insulină și a monitorizării nivelului de zahăr din sânge. Metoda ar fi salutară pentru milioanele de bolnavi diagnosticați cu diabet de tip 1 și 2.

Firma a anunțat că vizează începerea studiilor pe oameni la începutul anului viitor, sperând să poată scoate tratamentul pe piață până în 2024.

Mini-pancreasul, implantat sub piele

Metoda se bazează pe un „eșafod” biologic adaptat din țesut din plămâni de porc care reține celule beta, aceastea eliberând insulină pe baza nivelului de zahăr din sângele pacienților. Pancreasul artificial în miniatură, de abia vizibil cu ochiul liber, ar fi implantat sub pielea de pe coapsă.

„Tehnologia noastră unică permite corpului să se vindece singur”, a afirmat Nikolai Kunicher, directorul executiv al Betalin, precizând că „pentru moment ne concentrăm pe diabet, dar sunt multe alte boli pe care intenționăm să le vindecăm cu ajutorul acestei tehnologii”.

Compania a anunțat că intenționează să realizeze testele clinice în Marea Britanie deoarece această țară a aprobat deja un alt tratament pentru diabet denumit Edmonton Protocol prin care celule beta sunt implantate în ficat. Betalin afirmă însă că micro-pancreasul său va fi mai robust, va avea o durată de viață mai lungă și va fi mai ieftin, deși prognozează că va costa în jur de 31.000 de euro.

Doi diabetici deţinători ai Nobelului, implicaţi în dezvoltarea tratamentului

Tehnologia a fot dezvoltată de profesorul Eduardo Mitrani de la Institutul de Ştiinţe Biologice al Universităţii EvreieştidinIerusalim.Din consiliul consultativ al companiei Betalin Therapeutics fac parte și doi laureați ai premiului Nobel: Sidney Altman de la Universitatea Yale și Arieh Warshel de la Universitatea Carolinei de Sud – ambii diabetici.

Peste 460 de milioane de persoane sunt diabetice la nivel mondial potrivit Federației Internaționale a Diabetului însă nu toți suferinzii sunt diagnosticați. Un studiu din 2016 al Organizației Mondiale a Sănătății arată că diabetul a fost a șaptea cea mai comună cauză a decesului, devansând accidentele de circulaţie.

În contextul pandemiei de coronavirus, diabetul s-a dovedit o circumstanţă agravantă printre victimele COVID-19,care au depăşit 15 milioane de cazuri la nivel mondial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`