O femeie în vârstă de 34 de ani a primit uterul surorii sale, care are 40 de ani, în primul transplant de acest fel din Marea Britanie, informează BBC. Ambele și-au revenit după operație, iar primitoarea și soțul ei au mai mulți embrioni în depozit, așteptând să fie transferați.
Circa 20 de specialiști au luat parte la aceste proceduri, care au durat 17 ore și s-au desfășurat în luna februarie, în săli de operație alăturate la spitalul Churchill din Oxford.
Sora mai în vârstă avea deja doi copii și a acceptat s-o ajute pe cea tânără. Aceasta din urmă s-a născut cu o afecțiune rară, Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) tip 1, în care uterul e absent sau subdezvoltat, dar are ovare funcționale.
Profesorul Richard Smith, chirurg ginecolog, cel care a condus echipa de prelevare a organelor, a declarat pentru BBC că operația a fost un „succes masiv”: „Totul a fost emoționant. Cred că după am fost cu toții un pic în lacrimi”.
Primitoarea „a fost absolut încântată, foarte fericită și speră că va putea avea nu unul, ci doi. Uterul ei funcționează perfect și îi monitorizăm atent evoluția”, a declarat și chirurgul Isabel Quiroga, care a condus echipa care a implantat uterul.
Femeia care a primit uterul trebuie să ia medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea țesuturilor. Ele comportă riscuri pentru sănătate pe termen lung, așa că uterul va fi îndepărtat după maximum două sarcini.
Costurile procedurii au fost plătite de organizația caritabilă Womb Transplant UK, condusă de profesorul Smith.
O femeie din Suedia e prima care, în 2014, a avut un copil în urma unui transplant de uter. Ea îl primise de la o prietenă în vârstă de 60 de ani.
De atunci, au mai avut loc 100 de transplanturi de uter în toată lumea și s-au născut circa 50 de copii, majoritatea în Statele Unite și Suedia, dar și în Turcia, India, Brazilia, China, Cehia, Germania și Franța.
Peste 500 de femei au contactat Womb Transplant UK pentru a lua și ele parte la program.