Transnistrenii care se adresează instanțelor internaționale, pedepsiți penal

Publicat: 26 05. 2022, 14:33
Foto: Hepta/Zuma Press / Jordi Boixareu.

Autoritățile transnistrene au adoptat modificări la codul penal local. Potrivit acestora, „persoanele care se vor adresa instanțelor internaționale, dar și celor de la Chișinău, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor de facto din stânga Nistrului, vor fi pedepsite penal”, notează tv8.

Transnistrenii riscă până la 10 ani de închisoare

Astfel, transnistrenii care vor apela la ajutorul organelor internaționale riscă până la zece  ani de privațiune de libertate.

În acest sens, Asociația Promo-LEX a publicat un apel în 22 februarie 2022, prin care a solicitat factorilor de decizie, inclusiv Guvernului Republicii Moldova, Misiunii OSCE, precum și partenerilor de dezvoltare întreprinderea acțiunilor prompte în vederea neadmiterii promovării unui „proiect de lege” care ar restrânge dreptul persoanelor aflate în regiunea transnistreană să depună plângeri și demersuri cu privire la violarea drepturilor sale.

Activitățile autorităților transnistrene, reclamate

În pofida apelurilor și atenționărilor legate de neadmiterea acestui „proiect de lege”, administrația secesionistă a aprobat-o în lectură finală.

„Acest fapt demonstrează dorința regimului de a institui un sistem de persecutare a oricăror persoane care vor îndrăzni să se expună asupra violărilor grave ale drepturilor omului în regiune. Acest act intră în disonanță cu declarațiile ”oficialilor” din Tiraspol cu privire la cooperarea cu instituțiilor străine, precum și ajutorul constant de care beneficiază.

În contextul actual al războiului declarat de către Rusia, care asigură jurisdicția de facto a regiunii, precum și ieșirea acestei țări din formatele internaționale de respectare a drepturilor omului, instituirea unor măsuri de acest gen de către administrația secesionistă va izola definitiv regiunea. În consecință ar exista riscul unor repercusiuni fără precedent în regiune și izolarea definitivă a regiunii”, precizează reprezentanții PromoLex.

Prin urmare, PromoLex solicită repetat Guvernului Republicii Moldova, precum și instituțiilor partenere continuarea efortului de monitorizare a situației drepturilor omului și încurajarea victimelor violărilor drepturilor omului din regiune să comunice faptele ilegale. Totodată, solicită aplicarea măsurilor de presiune care sunt le îndemână în vederea determinării la renunțarea acestor măsuri radicale, arată tv8.