Epidemie de Ebola în Africa. Cum se transmite virusul
Republica Democratică Congo, cea mai mare țară din Africa sub-Sahariană, se confruntă, pe lângă pandemia de coronavirus, cu cea mai mare epidemie de Ebola din lume, un nou focar izbucnind în Mbandaka, un oraș de 1,2 milioane de oameni din partea de vest a țării, însă sursa transmiterii este necunoscută.
În urmă cu mai puțin de două luni, Congo era pe punctul de a declara încheierea oficială a unei epidemii de Ebola în partea de est a țării, care a durat aproape doi ani și a ucis mai mult de 2.275 de persoane. Ulterior, a fost găsit un caz nou, iar focarul nu a mai putut fi declarat închis. Dar oficialii spun că este în etapele sale finale.
Acum, un nou focar de Ebola a apărut în Mbandaka, care se află la aproximativ 750 de mile vest de cel de la marginea estică a țării, cinci persoane stingându-se din viață din cauza virusului.
Dr. Matshidiso Rebecca Moeti, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Africa, a scris pe Twitter că, deși noul focar de Ebola a reprezentat o provocare, OMS, împreună cu Ministerul Sănătății din Congo și Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a fost gata să-l abordeze.
„Cu fiecare experiență răspundem mai rapid și mai eficient”, a scris dr. Moeti, conform nytimes.com.
Cele cinci persoane care au murit includeau o fată de 15 ani, potrivit UNICEF. Alți doi pacienți au fost tratați în unitatea de izolare a unui spital din oraș.
Cum se transmite Ebola și ce simptome provoacă
Ebola se transmite prin contact cu oameni sau animale bolnave sau moarte și este numit pentru râul Ebola din Congo, unde a fost identificat pentru prima dată, în 1976.
Perioada de incubație a maladiei de la 2 zile până la 21 zile și provoacă stare febrilă instalată brusc, slăbiciune generală, dureri musculare, cefalee, uneori greață, vomă, diaree, erupții cutanate, deseori în comun cu hemoragii interne și externe.
Indicile mortalității este cuprins între 25%-90% dintre personanele infectate, iar transmiterea virusului se face cu uşurinţă prin contact direct între persoane, mai exact prin sânge şi schimbul de fluide.
Cel mai mare focar cunoscut de Ebola a izbucnit în 2014 în țările din Africa de Vest ale Guineei, Liberiei și Sierra Leone și a ucis mai mult de 11.000 de oameni. Dar de atunci, cercetătorii au dezvoltat vaccinuri și metode de tratament care pot limita transmiterea bolii.
Nu este prima dată când Ebola a lovit Mbandaka, un oraș port ecuatorial de pe râul Congo. Un focar în mai 2018 a avut ca rezultat cel puțin 54 de cazuri și 33 de decese în zonă. Însă OMS a livrat mai mult de 7.500 de doze de vaccin contra Ebola în Congo, iar focarul din Mbandaka a fost adus rapid sub control.
Guvernul a impus restricții de călătorie între provinciile țării ca răspuns la focarul de coronavirus, care poate contribui acum și la limitarea răspândirii Ebola din Mbandaka.
Peste 350.000 de persoane au fost infectate cu Ebola în țară din ianuarie 2019, iar peste 6.500 au murit.
Organizația Mondială a Sănătății, avertisment în privința epidemiei de Ebola
Organizația Mondială a Sănătății a declarat, în vara anului trecut, că epidemia de Ebola care a izbucnit în Congo constituie o urgență de sănătate mondială.
“Riscul extinerii Ebolei în Congo și în restul regiunii a rămas la un nivel foarte ridicat, iar riscul de a se răspândi în afara regiunii este la un nivel scăzut”, a afirmat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus în iulie 2019.