Transilvania este inclusă în lista National Geographic a destinaţiilor de vacanţă pentru familie în 2021

Publicat: 17 11. 2020, 16:05
Foto: Pixabay

Regiunea Transilvania este inclusă în lista National Geographic a destinaţiilor de vacanţă pentru familie în 2021, care a fost lansată marți și cuprinde cinci categorii: sustenabilitate, familie, natură, aventură şi cultură.

Mai exact, lista „Best of the World 2021” oferă 25 de locuri de luat în seamă, selectate de echipa editorială internaţională, Transilvania fiind inclusă în secțiunea ”familie”.

Categoria „sustenabilitate” cuprinde şase destinaţii din Europa, Africa şi Statele Unite, respectiv Alonissos (Grecia), Copenhaga (Danemarca), Noua Caledonie (Franţa), Freiburg (Germania), Gabon (Africa Centrală) şi Denver (Colorado, SUA).

În secţiunea „familie” sunt incluse: England Coastal Path (sud-vestul Angliei), Transilvania (România), Space Coast (Florida, SUA), Hortobagy (Ungaria) şi regiunea indigenă din British Columbia (Canada), iar în „aventură” sunt: Dominica (Caraibe), Svaneti (Georgia), Parcul naţional Los Glaciares (Argentina) şi depresiunea Danakil (Etiopia).

La categoria „natură” au fost incluse: Isle Royale (Michigan, SUA), Yellowknife (Canada), Cerrado savanna (Brazilia) şi Insula Lord Howe (Australia), iar la categoria „cultură”: Guam, New Mexico (SUA), Bitoria-Gasteiz, Alava (Ţara Bascilor, Spania), Gyeongju (Coreea de Sud), Tulsa (Oklahoma, SUA) şi Tonglu (provincia Zhejiang, China).

Ce spune National Geographic despre Transilvania

„Unul dintre efectele secundare ale lui Dracula – roman al autorului irlandez Bram Stoker – a fost că a transformat Transilvania, o regiune reală a României, într-un tărâm mitic, „un loc blestemat din acest pământ blestemat, unde diavolul şi copiii lui încă merg cu picioare pământeşti„, aşa cum a spus scriitorul. Având în vedere că Stoker nu a văzut vreodată locul cu ochii lui, a compilat meşteşugit informaţia pentru romanul lui din 1897 din cărţi scrise de călători britanici”, transmite sursa citată.

”Întrucât Stoker nu văzuse niciodată locul însuși, el a compilat cu îndemânare informații pentru romanul său din 1897 din cărți scrise de scriitori britanici de călătorie. A înțeles câteva dintre detalii: „fripturile de tâlhari” (kebaburi de vită la grătar numite rablohus ) și mâncarea națională mămăligă (un terci de porumb); vin dulce Golden Mediasch; descrieri ale îmbrăcămintei populare; cruci la marginea drumului; și amestecul cultural complicat de maghiari, sași, secui și valahi.

Ceea ce a ratat Stoker este ceea ce ar trebui să fie cunoscut Transilvania: simțul ei pastoral, vechea Europă. Cosmopolitan Cluj este o bază pentru explorarea pajiștilor de flori sălbatice din Transilvania, castelelor de cărți de povești și satelor pietruite. Pentru familiile din ce în ce mai legate de tehnologie, o viitoare ședere agricolă aici ar fi o șansă de a scoate din priză, de a petrece timp călătorind cu o căruță trasă de cai, făcând drumeții în Munții Carpați împăduriți și ajutând la treburi cum ar fi mulsul oilor, colectarea ouălor și îngrămădirea căpițelor de fân.

Farmecele bucolice ale Transilvaniei l-au captivat de mult pe Prințul de Wales, a cărui fundație finanțează proiecte locale de conservare a patrimoniului arhitectural. „Atemporalitatea acestuia este atât de remarcabilă”, spune viitorul rege în documentarul de călătorie Wild Carpathia, „aproape din unele dintre acele povești pe care le citeai când era copil””, a transmis Catalin Gruia, Nat Geo Traveler România.