Transformat din furtună în uragan de gradul 4, Helene amenință patru state din SUA. S-a declarat stare de urgență: „Ar putea fi… un eveniment istoric”

Transformat din furtună în uragan de gradul 4, Helene amenință patru state din SUA. S-a declarat stare de urgență: „Ar putea fi... un eveniment istoric”
Foto simbol: Pixabay

Furtuna de categoria 1 este pe cale să se intensifice rapid într-un uragan periculos de categoria 4 până joi seară în Florida, iar meteorologii avertizează că ar putea pune „în pericol pentru viața oamenilor”, cu vânt de intensitate extremă și inundații în mare parte din Florida și din sud-estul SUA, anunță BBC.

Candidatul republican la vicepreședinție, JD Vance, a anulat două evenimente din Georgia

Centrul Național pentru Uragane (NHC) din SUA a declarat că uraganul Helene ar trebui să continue să se deplaseze spre nord prin Golful Mexic înainte de a lovi Florida joi seara.

Guvernatorii din Florida, Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud și Virginia au declarat stări de urgență. La o conferință de presă de joi, primarul orașului Tallahassee, Florida, a avertizat locuitorii să fie pregătiți.

„Nu mai avem timp de așteptat. Astăzi se va întâmpla. Vă îndemnăm să fiți atenți la vreme, deoarece suntem în pragul a ceea ce ar putea fi… un eveniment istoric”, a spus primarul John Dailey.

În Georgia, toate școlile publice din Atlanta se vor închide joi și vineri din cauza uraganului. De asemenea, Helene a afectat cursa pentru Casa Albă, candidatul republican la vicepreședinție, JD Vance, anulând două evenimente din Georgia care erau planificate pentru joi.

Uraganul ar putea declanșa inundații urbane catastrofale

În tot sud-estul SUA, uraganul ar putea declanșa „inundații urbane catastrofale și care pot pune viața în pericol”, a spus NHC. Înainte de a ajunge în SUA, furtuna este de așteptat să afecteze anumite părți din Cuba și Insulele Cayman.

În Mexic, stațiunile populare Cancún și Cozumel au fost lovite de furtuni puternice și de vânt puternic miercuri. În unele zone au fost semnalate inundații.

Steaguri roșii care avertizează înotătorii să nu se aventureze în mare zburau pe plajele din Cancún încă de marți, iar pescarii s-au grăbit să-și scoată bărcile mici din apă.

A fost emis un semnal de inundații din Florida către sudul Apalachienilor, zona cea mai grav afectată estimată a fi regiunea Big Bend din Florida.

Big Bend este locul în care uraganul Idalia a pătruns în 2023, iar zona a fost, de asemenea, afectată de uraganul Debby luna trecută.
Divizia de management al urgențelor din Florida a postat o listă a zonelor în care au fost emise ordine de evacuare voluntară sau obligatorie înaintea lui Helene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`