Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că România consideră neconstituțional referendumul din Crimeea.
”România susține fără rezerve independența, integritatea și suveranitatea Ucrainei și recunoaste noile autorități drept legitime. Orice prezență a trupelor Rusiei pe teritoriul Ucrainei, fără acordul autorităților locale, este o agresiune”, a transmis președintele.
”Apreciem conduita trupelor ucrainene, care nu au răspuns provocărilor. Considerăm ilegitimă inițiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declarație de independență în perspectiva referendumului din 16 martie. România consideră referendumul neconstituțional”, a precizat Băsescu.
”România atenționează că un nou conflict înghetat în Crimeea este de natură să accentueze instabilitatea regională. Am subliniat pericolul destabilizator al perpetuării conflictelor înghețate în mod repetat în ultimii zece ani. Am invocat Kosovo drept precedent pentru noi scenarii secesioniste”, a explicat șeful statului.
România a sustinut fără rezerve acordarea statului de MEP Ucrainei și Georgiei în aprilie 2008, la Summitul de la București. Am fost convins că mesajul transmis de NATO ar fi avut un impact puternic asupra întregii regiuni, ar fi încurajat o comunitate extinsă de valori. Din păcate nu toți membrii NATO au înțeles atunci că nu doar vecinii noștri au nevoie de o astfel de certitudine, ci întrega comunitate transatlantică. Situația de risc s-a agravat, cu impact direct asupra securității europene”, a afirmat Băsescu.
”România consideră că măsurile luate de Ianukovici îl pun pe presedinte în situația de a-și pierde legitimitatea, astfel încât trebuie să demisioneze. România așteaptă de la noile autorități să depună toate eforturile pentru calmarea situației. Partea română așteaptă crearea unui sistem de protecție a minorităților naționale care să reflecte normele europene. România se va alătura demersurilor euro-atlantice în vederea restabilirii ordinii de drept”, a anunțat președintele.
”Consiliul European a adoptat o abordare etapizată a sancțiunilor față de Rusia. Efectul decisiv pentru trecerea la a doua etapă, precum interdicții de călătorie, înghețări de active, îl constituie modul în care Rusia se va conforma apelului UE de a negocia rapid cu Kievul. E imperativ ca Moscova să recunooască noile autorități ca unic interlocutor. Etapa cea mai severă prevede măsuri cu implicații vaste pentru relațiile dintr-o gamă largă de domenii economice, financiare, vânzarea de energie, comerț, export de armament”, a spus Traian Băsescu.
)