Fostul președinte Traian Băsescu susține, într-o postare pe Facebook, că puterile occidentale greșesc atunci când subestimează războiul informațional și propaganda Rusiei în Europa și atrage atenția asupra modului în care Mosocova folosește social media ”pentru a oferi interpretări alternative unor evenimente punctuale”.
”Kremlinul știe că nu poate susține un război convențional cu NATO, alegând în schimb, o abordare confruntațională de tip asimetric/hibrid. Tocmai din acest motiv, aliații occidentali greșesc atunci când subestimează războiul informațional și propaganda Rusiei în Europa. Moscova are ca obiective concrete însăși destabilizarea Occidentului și polarizarea societății, iar prin promovarea constantă, în spațiul informațional și, implicit în mentalul colectiv al Occidentului, a narativelor naționaliste („străinii ne alterează valorile”) și eurosceptice („liberalismul UE ne fură locurile de muncă”) Rusia urmărește inducerea unui sentiment de neîncredere al opiniei publice în clasa politică și, în ultimă instanță, implozia sistemului democratic occidental”, a scris Băsescu pe Facebook.
Fostul șef al statului mai precizează că Rusia distorsionează realitatea la un nivel care ”pentru a oferi interpretări alternative unor evenimente punctuale”.
”Un alt element central al războiului informațional rus împotriva Occidentului este reconstruirea sistematică a realității. Inițial Rusia folosea social media pentru a oferi interpretări alternative unor evenimente punctuale. Creșterea nivelului de interconectare, diversificarea canalelor de diseminare a informațiilor și abilitatea acestora de a transcende barierele naționale au permis Rusiei distorsionarea realității și manipularea opiniei publice la un nivel care riscă să producă mutații de ordin structural în mentalul colectiv din societățile vizate.
Moscova folosește o adevărată armată de bloggeri, troli și roboți care au misiunea de a invada rețelele sociale cu mesaje pro-ruse. Sunt vizate prioritar platforme de dialog precum secțiunile de comentarii ale publicațiilor tradiționale, forumurile de discuții, grupurile de interese și hashtag-uri de pe rețelele sociale. Statutul de „mijloc necenzurat de comunicare între egali” a redus vigilența publicului față de abordările circulate în aceste medii.
Practica presei tradiționale de a prelua din astfel de medii informații de tip breaking news este exploatată pentru lansarea de dezinformări. Deși presa apelează la rectificări ulterioare, datele cu caracter senzațional transmise inițial au un impact mai mare și tind să fie reținute mai bine și pentru mai mult timp de audiență decât revenirile ulterioare.
(…)
Ca o concluzie generală, Occidentul ar putea pierde confruntarea cu Rusia tocmai din lipsa unei viziuni strategice legate de „aliați” și „inamici”. Statele occidentale trebuie să mențină și să-și consolideze alianțele, să ajungă la compromisuri și înțelegere reciprocă a priorităților stringente pentru a putea contracara coordonat amenințările de securitate cu care se confruntă”, a mai scris fostul președinte.
Traian Băsescu a făcut aceste precizări în contextul în care a fost prezent Forumul de la Krynica (Polonia), unde a participat la dezbaterea pe tema „Freedom and Responsibility – The Statesmen Debat” și a avut o intervenție intitulată „Când Occidentul se ceartă, Rusia câștigă”.