Fostul președinte Traian Băsescu a declarat luni, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că avertismentul generalului american Ben Hodges, potrivit căruia Rusiaar putea profita de problemele de coeziune dinNATO, pentru a-i testa capacitatea de apărare, prin lansarea unei invazii în România sau în statele Baltice, nu ar trebui luat ca un semnal de alarmă că urmează să se întâmple ceva.
”În primul rând, generarul Hodges este un mare prieten al României. Cât timp a fost comandatul trupelor aliate în Europa, a avut grijă în planurile sale strategice și de România, nu i-a fost indiferentă. A vizitat România de multe ori când îndeplinea funcția de comandant. Este unul dintre marii strategi militari ai Statelor Unite.
Nu cred că tonul pe care a formulat generalul Hodges această supoziție este unul care trebuie să ne alarmeze. Orice șef de stat, inclusiv președintele Iohannis, și orice comandat de trupe aliate din Europa are în vedere, în orice clipă, posibilitatea unui atac din partea Rusiei, iar pentru asta se pregătește Alianța tot timpul. Un răspuns la acest risc s-a stabilit la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014, iar efectele le vedeți și dumneavoastră: bază militară aeriană la Turda, bază militară aeriană la Kogălniceanu, sistem antirachetă la Deveselu, câteva mii de pușcași marini care tot timpul sunt dislocați în România pentru aplicații comune pe tot Flancul Estic”, a explicat europarlamentarul PMP.
Traian Băsescu a vorbit, în acest context, despre posibila retragere a mii de militari americani din Germania.
”Se face o mare confuzie între disputele care sunt acum între oameni politici, între președintele Trump și doamna cancelar Merkel și de aici s-ar trage concluzia că e șubrezită Alianța. Vă pot spune că nu acesta este punctul șubred al Alianței – relația SUA-Germania. Germania găzduiește pe teritoriul ei, în afară de cei 34.000 de militari luptători, și bombele nucleare care ar trebui să fie lansate de aviația germană, nu de aviația americană, în cazul unei conflagrații care ajunge la această limită. Este vorba de o importanță extraordinară pe care o are Germania în descurajarea nucleară. Faptul că 10.000 de militari ar pleca din Germania și ar fi redislocați în teritoriul național sau în Polonia, România, Țările Baltice și Bulgaria, e mai puțin semnificativ. Important este că Germania și Statele Unite mențin sistemul de descurajare nucleară care este format din mai multe zone din care poate fi lansată o ripostă nucleară dacă statele membre NATO ar fi afectate.
Nu trebuie luat ca un semnal de alarmă cum că s-ar întâmpla ceva, dar este un lucru care se poate întâmpla și care se află în analiza și în atenția atât a NATO, cât și a Statului Major al Armatei Române și al întreegului Flanc Estic”, a mai spus Traian Băsescu.
Ben Hodges, fost șef al Armatei SUA din Europa, a avertizat că o eventuală retragere a militarilor americani din Europa ar putea da un nou elan Moscovei.
„Dacă ei consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în (statele) baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a declarat Hodges într-un interviu pentru ediția duminicală a ziarului britanicThe Times.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.