Se poate repeta tragedia nucleară de la Cernobîl? Rusia are 10 reactoare RBMK încă funcționale

Se poate repeta tragedia nucleară de la Cernobîl? Rusia are 10 reactoare RBMK încă funcționale

Explozia centralei de la Cernobîl a fost cel mai mare accident nulear din istorie generând consecințe iremediabile până în ziua de astăzi.În afară de cele câteva zeci de victime imediate ale exploziei,incidența cancerului tiroidian a explodat și a rămas la un nivel alarmant până în prezent în regiunilecele mai afectate de norul radioactiv care a măturat statele după catastrofă, precum Rusia, Ucraina sau Belarus, (în trecut teritorii ale URSS) . Deși au trecut mai bine de trei decenii de la catastrofă oamenii de știință sunt în continuare îngrijorați de faptul că oricând o tragedie similară se poate repeta. Astfel,Asociația Mondială Nucleară atrage atenția există încă există pe teritoriul Rusiei reactoareRBMK, similare cu cele folosite la centrala de la Cernobîl, multe dintre ele având licențele de funcționare depășite de ani buni.

Cu toate că multe detalii ale dezastrului de la Cernobîl sunt încă învăluite în mister, sunt câteva lucruri destul de clare: pe 26 aprilie 1986, nucleul unui reactor al centralei de la Cernobîl a cedatlângă Pripyat (un oraș care a fost cândva parte a Uniunii Sovietice), aruncând materiale radioactive în aer. Într-un interval de trei luni de la explozie, peste 30 de persoane au murit din cauza unei boli provocată de radiații acute. Astăzi, oamenii de știință estimează că zeci, poate chiar sute sau mii de oameni au fost grav afectați de catastrofă.

Semnal de alarmă privind zece reactoare RBMK, încă active în Rusia

Tipul de reactor implicat în explozie, un reactor de canale RBMK sau de mare putere, a fost modificat în toată Rusia, în perioada care a urmat exploziei, autoritățile dându-și seama de unele dintre defectele sale fatale de proiectare, cum ar fi tijele de control cu ​​vârfuri de grafit și uraniu cu un nivel scăzut de îmbogățire. Multe dintre caracteristicile originale ale reactorului au fost probabil alese pentru a reduce costurile. Cu toate acestea, Asociația Mondială Nucleară atrage atenția că zece reactoare RBMK, similare cu cele folosite la centrala de la Cernobîl, încă funcționează în Rusia (un RBMK a fost recent dezafectat la Sankt Petersburg în 2018). Rusia este acum singura țară cu aceste reactoare, care au fost proiectate și construite de Uniunea Sovietică, scrie businessinsider.com.

Patru RBMK-uri se află în Kursk, un oraș din vestul Rusiei. Alte trei se găsesc la Saint Petersburg, un oraș cu peste 5 milioane de locuitori, iar alte trei se află în Smolensk (aproximativ la o distanță de cinci ore de Moscova). Unul dintre RBMK-urile de la Smolensk este autorizat să funcționeze până în 2050. Restul licențelor expiră cândva între 2021 și 2031. Deși reactoarele au cunoscut între timp modificări ale tijelor de control și ale combustibilului pe bază de uraniu folosit, designul lor generează în continuare îngrijorare printre oamenii de știință din domeniul nuclear.

„Au existat aspecte fundamentale ale proiectării care nu puteau fi rezolvate indiferent de ceea ce au făcut [oficialii ruși]”, a declarat pentru Live Science Edwin Lyman, directorul interimar al proiectului de securitate nucleară din Uniunea Oamenilor de Cercetare. „Nu aș spune că au fost capabili să crească siguranța RBMK în general la standardul occidental.”

Pericolele reprezetate de tipul de reactor folosit la centrala Cernobîl

Spre deosebire de reactoarele occidentale, un reactor nuclear RBMK folosește blocuri de grafit pentru a încetini neutronii care ajută la generarea de electricitate. Aceasta permite ceea ce se numește „coeficient de gol pozitiv”, ceea ce face ca reactorul să fie instabil la niveluri scăzute de putere.

RBMK-urile din Rusia trebuiau să dureze 30 de ani, însă oficialii au ales să extindă ciclurile de viață. În 2015, jumătate din energia nucleară a Rusiei provenea din reactoare cu licențe depășite. Asociația Nucleară Mondială a spus că reactoare mai vechi de la Kursk și Saint Petersburg care au fost comandate în anii ’70 reprezintă „o îngrijorare pentru lumea occidentală”.

Rusia susține că reactoarele sale modernizate respectă pe deplin standardele internaționale de siguranță.

Avertisment privind nivelul ridicat de radiații

Centrala nucleară de la Cernobîl rămâne în continuare o zonă periculoasă din cauza nivelului ridicat de radiații, iar un incendiu puternic care a izbucnit ăn zonă dovedește acest lucru. Flăcărileau izbucnit pe 5 aprilie în Zona de Excludere de la Cernobîl. În acest context, a fost raportat un nivel uriaș al radiațiilor.

„Avem vești proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecție ecologică.

Pe de altă parte autorităţile ucrainene au dezmințit zvonurilecare sugerau că un incendiu ar fi cauzat creșteri radioactive în apropiere de fosta centrală nucleară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`