Totul despre ce s-a întâmplat vineri seara în Turcia. Președintele Erdogan anunță că lovitura de stat a eșuat. Peste 1.500 de militari au fost arestați, iar peste 200 de persoane au fost ucise (FOTO + VIDEO)

Totul despre ce s-a întâmplat vineri seara în Turcia. Președintele Erdogan anunță că lovitura de stat a eșuat. Peste 1.500 de militari au fost arestați, iar peste 200 de persoane au fost ucise (FOTO + VIDEO)
Foto: libertatea.ro

Noapte albă pentru poporul turc după ce armata a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea în țară.

Armata a anunţat că deţine controlul asupra întregii Turcii.

În paralel, Guvernul Binali Yildirim a denunţat o tentativă de lovitură de stat militară. "Guvernul ales de popor rămâne în funcţie. Acest Guvern va preda puterea doar când poporul va decide acest lucru", a comunicat Guvernul de la Ankara.

Surse guvenamentale turce susţin că şeful Statului Major al armatei turce şi alţi generali cu funcţii de rang înalt au fost ţinuţi ostatici.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a încearcat să obţină azil în Germania, însă țara l-a refuzat.

El a încearcat să obţină azil în ţara occidentală după ce i s-a refuzat aterizarea la Istanbul.

Erdogan a dat o declaraţie prin FaceTime, pe telefonul prezentatorului CNN Turk, în care a îndemnat populaţia să iasă pe străzi.

Un total de 754 de militari au fost arestați în legătură cu puciul unui grup de soldați rebeli în Turcia ce părea să fi luat sfârșit sâmbătă dimineața, dar care s-a soldat cu moartea a cel puțin 60 de persoane, a anunțat sâmbătă agenția de presă progouvernamentală Anadolu citată de AFP.

Cinci generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții la ordinul ministrul de interne, Efkan Ala, a precizat agenția de presă turcă.

Oamenii au ieșit speriați pe străzi, strigând “Fie ca Allah să ne salveze și să ne protejeze”.

Erdogan a declarat că lovitura de stat a eșuat, că guvernul este în control. El pare să plaseze vina în aceast anunț asupra lui Fethullah Gulen, o figură politică de profil înalt și savant religios cu sediul în SUA, spune Ivan Watson, senior corespondent CNN International.

"Acum mă adresează celor din Pennsylvania. Trădarea pe care ai arătat-o către această națiune și la această comunitate, e de ajuns . Dacă ai curaj, vino înapoi în țara ta. Dacă poți. Tu nu vei avea mijloacele de a transforma această țară într-o mizerie din locul în care te ascunzi. ", a spus Erdogan.

Elicoptere şi avioane militare au survolat la joasă altitudine zone centrale din Ankara şi Istanbul, afirmă surse citate de cotidianul britanic The Telegraph.

Elicoptere militare au lansat două rachete asupra sediului televiziunii de stat, dar au deschis focul și asupra sediului serviciilor turce de informaţii.

Cel puţin un civil a fost rănit, a anunțat cotidianul Hurryiet.

De asemenea, schimburi de focuri s-au auzit în jurul Parlamentului şi Palatului Prezidenţial din Ankara, ambele instituții fiind înconjurate de tancuri. Se pare că în cele din urmă, televiziunea a fost eliberată.

Mai mulți români se află în Turcia, acolo unde își petrec vacanța, iar declarațiile lor sunt cutremurătoare.

Un roman aflat sambata spre duminica noaptea in aeroportul Ataturk din Istanbul a relatat ca se auzeau focuri de arma si ca afara se tragea, precizand ca in terminal se afla inca 60 de romani care ar fi urmat sa plece spre tara. Acesta a mai povestit ca, cu 40 de minute inainte de decolare, au aflat ca zborul a fost anulat.

Romanul a povestit ca drumul spre aeroport a fost unul dificil, din cauza ambuteiajelor din oras si ca la aeroport erau deja soldati cand au ajuns. Avionul cu care ar fi trebuit sa zboare spre Romania a fost anulat cu 40 de minute inainte de decolare. Zborul de la Istanbul era programat sa ajunga la Bucuresti la ora 1.25.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă româniloraflaţi în Turcia să nu părărsească locurile în care sunt cazaţi șisă evite orice deplasări care nu sunt strict necesare.

"Ministerul Afacerilor Externe informează că, în contextul evenimentelor aflate în desfăşurare în Turcia, a fost constituită o Celulă de criză în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care va analiza atât cele mai eficiente modalităţi de a furniza asistenţa consulară cetăţenilor români aflaţiinTurcia care vor solicita acest lucru, cât şi implicaţiile politice ale evenimentelor în cauză", precizează MAE într-un comunicat, transmite news.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`