Toți parlamentarii pro-democrație din Hong Kong au demisionat în semn de protest față de o nouă lege controversată

Publicat: 11 11. 2020, 12:54
Foto: Hepta DPA Images / Liau Chung-Ren

Toți cei 15 parlamentari pro-democrație din Hong Kong au demisionat în semn de protest față de o nouă lege care permite guvernului să anuleze mandatele unor parlamentari fără a trece decizia prin instanțele judecătorești, transmit AFP șiDeutsche Welle.

Demisii în lanț în rândl parlamentarilor pro-democrație

„Astăzi vom demisiona din funcțiile noastre deoarece partenerii noștri și colegii noștri au fost descalificați de mișcarea brutală a guvernului central”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Wu Chi-wai, liderul taberei pro-democrație.

„Deși ne confruntăm cu multe dificultăți în viitorul apropiat în lupta pentru democrație, nu vom renunța niciodată”, a adăugat acesta.
Wu a spus că legiuitorii opoziției își vor prezenta joi scrisorile de demisie.

Executivul condus de Carrie Lam a folosit deja noua lege adoptată la Beijing pentru a anula mandatele a patru legiuitori ai opoziției din motive de „securitate națională”.

Cei 15 parlamentari ai opoziției din Consiliul legislativ al Hong Kong-ului – care are 70 de locuri – au amenințat că vor demisiona în masă dacă vreun legiuitor pro-democrație va fi expulzat.

Conform noii legi, parlamentarii pot fi expulzați din legislativ dacă sunt considerați un risc pentru securitatea națională, dacă militează pentru independența Hong Kong-ului, dacă refuză să accepte suveranitatea Chinei asupra orașului Kong-ului sau dacă încearcă să determine o intervenție străină.

Legea a fost adoptată în cadrul Comitetului permanent al Congresului Național al Poporului de la Beijing.

SUA nu mai vede Hong Kong o regiune autonomă

Mike Pompeo, Secretarul de Stat alSUA, a informat formal Congresul, miercuri, că administrația Trump nu mai vedeHong Kongdrept o regiune autonomă a Chinei, o mișcare care, de facto, pune capăt statutului special oferit de legislația americană, ce a ajutat orașul să prospere ca o destinație potrivită atât pentru investiții, cât și pentru turism, potrivitPolitico.

„Decizia dezastruoasă a Beijingului este doar cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni, care în mod fundamental subminează autonomia și libertățile promise de China poporului dinHong Kong”, în declarația comună care a marcat revenirea fostei colonii britanice sub domnie chineză, în 1997, spuneMike Pompeo, într-un comunicat de presă.

Pachete legislative controversate

Poziția tranșantă luată deSUAvine pe fondul proiectelor de legislație pentru securitate națională propuse de Beijing pentruHong Kong, care au reaprins mișcările sociale pro-democrație ce marcau orașul anul trecut, cu ocazia tentativei eșuate de a implementa un sistem de extrădare către China continentală.

Activiștii dinHong Kongreclamă că proiectele reprezintă o nouă încercare a Beijingului de a prelua controlul asupra orașului, deși, în 1997, când fosta colonie britanică revenea sub domnia Chinei, o făcea sub paradigma „o țară, două sisteme”. Astfel, oamenii au ieșit în stradă să își manifeste nemulțumirea, duminică, în cel mai amplu protest din ultimele luni, iar manifestațiile au continuat și în zilele următoare – la dimensiuni diferite, totuși.