Toți miniștrii japonezi au demisionat, în cadrul unei vaste remanieri

Toți miniștrii japonezi au demisionat, în cadrul unei vaste remanieri
Cabinetul aflat la conducerea Japoniei a demisionat, luni, pregătind o vastă remaniere anunțată de către premierul Yoshihiko Noda. Demisia guvernului are loc înaintea alegerilor legislative anticipate și în plin...

Cabinetul aflat la conducerea Japoniei a demisionat, luni, pregătind o vastă remaniere anunțată de către premierul Yoshihiko Noda. Demisia guvernului are loc înaintea alegerilor legislative anticipate și în plin conflict diplomatic cu vecinii chinezi, scrie Inquirer News.

”Astăzi, în cadrul unei întâlniri speciale, premierul ne-a anunțat că va remania guvernul. Prin urmare, toți miniștrii și-au depus demisiile”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura, într-o conferinţă de presă.

Yoshihiko Noda, reales recent ca şef al Partidului Democrat din Japonia (centru-stânga), ar urma să-şi anunţe noua echipă în cursul zilei. El speră ca popularitatea sa, care a scăzut după adoptarea unei legi ce prevede mărirea taxei pe consum, să crească. Pentru a obţine adoptarea acestei controversate legi, el a promis opoziţiei de dreapta că va convoca alegeri legislative anticipate „într-un viitor apropiat”.

Potrivit presei, ministerul Finanţelor va fi principala ţintă a remanierii. Titularul acestuia, Jun Azumi, ar urma să renunţe la portofoliu în schimbul postului de secretar general al Partidului Democrat din Japonia, o responsabilitate majoră în cadrul aparatului în contextul în care urmează alegeri.

El ar urma să fie înlocuit de Koriki Jojima, un deputat puţin cunoscut marelui public, care a lucrat, în culise, la creşterea taxei pe consum. Nominalizarea sa ar fi o surpriză, având în vedere că presa evoca săptămâna trecută pentru acest post numele actualului vicepremier Katsuya Okada.

Ministrul Afacerilor Externe, Koichiro Gemba, şi cel al Apărării, Satoshi Morimoto, ar urma să-şi păstreze portofoliile, într-o perioadă marcată de un conflict diplomatic cu Beijingul pe marginea unor insule din Marea Chinei de Est.

De asemenea, Noda ar putea numi în cabinetul său o personalitate percepută ca fiind apropiată Chinei, Makiko Tanaka, acesta fiind un semn al bunăvoinţei în ceea ce priveşte Beijingul. Tanaka ar putea deveni ministru al Educaţiei.

Chiar dacă nu va avea un rol diplomatic oficial, numirea sa va fi, înainte de toate, simbolică, potrivit presei nipone. Makiko Tanaka este fiica fostului premier Kakuei Tanaka, care a contribuit la normalizarea relaţiilor dintre Japonia şi China şi a cărui imagine este şi acum pozitivă la Beijing.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)