Tot mai puțin germani pun parteneriatul cu SUA mai presus de relația cu China, arată un studiu
Tot mai puțini germani sunt de părere că SUA sunt un partener mai important pentru Germania decât China, arată un studiu realizat de Pew Research Center și Korber-Stiftung în aprilie, potrivit Politico.
Tot mai puțin germani pun parteneriatul cu SUA mai presus de relația cu China
Cercetarea a scos în lumină că doar 37% dintre germani consideră că este mai important ca țara lor să aibă o relație apropiată cu SUA decât cu China, o cădere de 13% comparativ cu datele înregistrate în 2019. Totodată, 36% dintre respondenții germani au afirmat că prioritizează o relație cu China, o creștere cu 12% față de anul trecut.
De partea cealaltă, viziunea cetățenilor SUA s-a schimbat foarte puțin în ultimul an, cu 43% dintre respondenții americani afirmând că relația cu Germania este mai importantă decât cu China, o creștere cu 2% față de 2019. În schimb, 44% dintre ei susțin că prioritizează China în dauna Germaniei.
Același raport subliniază că nici germanii, nici americanii nu se văd unii pe ceilalți drept cei mai importanți parteneri din zona de politică externă. Practic, doar 6% dintre respondenții americani au catalogat Germania drept cel mai important partener al SUA, într-o ierarhie dominată de Regatul Unit (26%) și China (18%). Pentru germani, francezii sunt cei mai importanți parteneri (44%), în timp ce SUA, deși este a doua în top, a fost preferată de doar 10% dintre respondenți – iar China de 6%.
Studiul a mai scos în lumină că germanii au o viziune mai favorabilă asupra globalizării, cu 59% dintre respondenți declarând fenomenul drept benefic pentru țara lor, comparativ cu doar 47% dintre respondenții americani. În jur de 44% dintre americani au o părere negativă despre globalizare, față de doar 30% dintre germani – trebuie precizat că landurile din estul țării, care au trăit sub comunist câteva decenii, au aproape de două ori mai multe șanse să respingă globalizarea decât compatrioții lor din vest.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de aproximativ o mie de respondenți din fiecare țară.
Europa, între SUA și China
Cu o relație tot mai tensionată între SUA și China, se înmulțesc vocile care spun că, în cele din urmă, Europa va trebui să aleagă o tabără. Unul dintre ei esteMathias Dopfner, directorul executiv al Axel Springer, cel mai mare și influent grup media din UE, care a explicat că ordinea lumii va trebui clarificată odată ce criza COVID-19 va fi depășită, iar discuțiile specifice vremurilor pandemice se vor fi încheiat.
El consideră că SUA s-au decis să meargă pe opolitică de „decuplare” de laChina, astfel că, dacă Europa nu vrea să își vadă libertatea subjugată de Beijing, trebuie să se decidă cu care dintre cele două națiuni se va alia, și trebuie să o facă rapid.Până la urmă, e destul de simplu, spune el, pentru că problema se rezumă la ce fel de viitor ne dorim pentru Europa, iar decizia ar trebui să fie ușoară.Astfel, se întreabă el, ce vom alege întrealianță cu o democrație imperfectă sau una cu o dictatură perfectă?