Pe măsură ce guvernul de la Kiev încearcă să creeze opt noi brigăzi pentru o posibilă contraofensivă, potențialii recruți ucraineni caută să evite mobilizarea, scrie Le Monde.
La mai bine de un an de la izbucnirea invaziei, capitala ucrainei și orașele din jurul ei au revenit la o aparență de normalitate.
Astăzi, unul dintre reperele luptelor din țară se află pe zidurile și intrările orașelor sub forma unei campanii de recrutare care îndeamnă ucrainenii să se alăture forțelor armate.
Aceste afișe, care prezintă portrete ale soldaților cu chipuri hotărâte, cheamă cetățenii să se înroleze pentru a apăra țara. Una dintre operațiunile de efort de război, care este condusă de Ministerul de Interne ucrainean de la începutul lunii februarie, urmărește crearea a opt noi brigăzi.
Proiectul, al cărui proces de recrutare se apropie de sfârșit, are ca obiectiv „întărirea forțelor ucrainene”, a explicat viceministrul de interne, Kateryna Pavlichenko.
În biroul ei, unul dintre pereți este decorat cu un portret al poetei ucrainene Lessia Oukraïnka (1871-1913) cu o inscripție roz strălucitoare, „Puterea femeilor”. Alcătuite din diferite profiluri de voluntari care au trecut printr-un „proces de selecție foarte solicitant”, brigăzile își propun să răspundă și cererii din „perioada actuală”, a declarat miercuri, 29 martie, viceministrul. „Perioada actuală s-a schimbat”, ea a spus. „Înainte, era vorba despre apărarea țării. Astăzi, trebuie să ne luăm înapoi teritoriile”.
Deși viceministrul asigură că cele opt brigăzi au deja zeci de mii de militari, în timp ce „li s-a spus că toți voluntarii s-au înscris deja în armată și că nu vor ajunge niciodată la numărul necesar”, percepția chemării generale la luptă pare a fi mai nuanțat pentru o parte a populației ucrainene. După mai bine de 13 luni de război, perioada în care birourile de recrutare ale armatei erau copleșite de solicitări din partea civililor gata să ia armele pare că s-a încheiat.
O parte a populației pare reticentă în a se înrola. Această mișcare se manifestă discret prin crearea unor canale Telegram, unde ucrainenii fac schimb de informații despre prezența recrutorilor și a soldaților pe străzi.
Pe 1 aprilie, un bărbat a scris: „Confirm că la ora 16.00, în Parcul Politehnicii (din Kiev), șase ofițeri de recrutare se plimbă în căutare de bărbați”.
Andrii, un tânăr din Kiev, a declarat reporterilor Le Monde că are îndoieli cu privire la interesul acestor canale de știri care alimentează „anxietatea”, în vreme ce permit în același timp identificarea locurilor în care civilii pot merge fără să se intersecteze cu un ofițer.
Unii dintre prietenii săi le consultă cu regularitate. Alții au ales pur și simplu „să stea acasă”, explică tânărul. „Mai ales cei care locuiesc cu părinții lor, care sunt îngrijorați pentru copiii lor”, adaugă el.
Andrii oferă, de asemenea, exemplul cumnatului său, care nu mai călătorește în țară pentru a evita gările, despre care se știe că sunt pline de recrutori. Tânărul nu este îngrijorat pentru că, în calitate de student, nu poate fi recrutat deocamdată.
Acest lucru îi convine, pentru că, dacă înainte de război își imagina că se va înrola în forțele armate, „într-un mod romantic”, acum nu mai vrea să o facă. „Înainte mă gândeam să îmi abandonez studiile, dar acum prefer să rămân așa, pentru că este un statut care îmi permite să mă plimb prin oraș fără teamă”, explică el.