La 40 de ani de la aprobarea primei legi care autorizează schimbarea sexului în Italia, numărul celor care încep procesul de tranziție este în creștere mai ales în rândul tinerilor, informează La Stampa, citată de HotNews și Rador.
Potrivit datelor furnizate de Serviciul de adaptare a identităţii fizice cu cea mentală (SAIFIP) al spitalului San Camillo-Forlanini din Roma, din 2018 până în 2022 a crescut cu 470% numărul vizitelor, majoritatea celor interesați fiind adolescenți.
În 2018 la secție au ajuns 20 de adolescenți, iar în 2022 au mers 114. Dintre aceștia, 68% erau „înregistraţi la naștere ca fiind de sex feminin”, iar 32% „înregistraţi de sex masculin”.
În rândul adulților, procentul celor care au ajuns la spital cu această solicitare a înregistrat în ultimii cinci ani o creștere de 55%. 44% au fost persoane „declarate bărbați la naștere” și 56% „persoane declarate femei la naștere”.
Atât în cazul adolescenților, cât și în cazul adulților cei mai mulți care au dorit să-și schimbe sexul au provenit din Lazio – 87%, respectiv 77,9%.
În urmă cu patruzeci de ani, Italia a adoptat prima lege pentru schimbarea sexului, care impunea intervenția chirurgicală.
Amintim că, recent, deputaţii din Spania au adoptat definitiv o lege care permite schimbarea genului în actul de identitate de la vârsta de 16 ani.
Cei cu vârsta între 14-16 ani trebuie să fie însoțiți de tutorii lor legali, iar cei între 12-14 ani trebuie să obţină o aprobare în justiţie.
„Am făcut un pas de uriaş” recunoscând „libera determinare a identităţii de gen”, a declarat Irene Montero, ministrul pentru Egalitate din partea partidului Podemos.