Tot mai mulţi oficiali ruși de rang înalt fug în Occident. Cine este omul care îi ajută

Tot mai mulţi oficiali ruși de rang înalt fug în Occident. Cine este omul care îi ajută
Sursa foto: Vladimir Osechkin / Facebook

Vladimir Osecikin, un disident rus fugit în Franţa în 2015, susține că tot mai mulți oficiali ruşi de rang înalt dezertează în Occident.

Osecikin a fondat în 2011 Gulagu.net, o organizație care investighează cazurile de corupție și tortură din Rusia. Văzut ca adversar de mulți din elita rusă, el a ajuns acum să fie considerat o mână salvatoare. Printre cei pe care i-a ajutat să fugă din Rusia se numără foști generali și agenți ai serviciilor de informații. La schimb, aceștia i-au dat informații prețioase despre regimul Putin. Parte din ele au ajuns la serviciile speciale din Europa, cu care Osecikin e în contact permanent, informează CNN.

Putin „are foarte mulți inamici în sistemul său”

Osecikin crede că, prin invadarea Ucrainei, Vladimir Putin și-a pus în cap elita conducătoare rusă, deoarece acei oameni l-au ajutat mai bine de 20 de ani să facă din Rusia o țară stabilă, iar ei să ducă un trai liniștit și în lux. Acum totul e pierdut.

Putin „are foarte mulți inamici în sistemul său, pentru că aceștia au lucrat cu el peste 20 de ani pentru stabilitate, bani și o viață frumoasă pentru generațiile ce vin. Acum, Putin a anulat această perspectivă”, a susținut Osecikin.

Vladimir Osecikin a fugit din Rusia în Franța în 2015, cerând azil politic. Cum regimul Putin caută să-l elimine, el este păzit de ofițeri francezi înarmați, iar adresa și activitățile familiei sunt ținute secret.

Foști generali și agenți ai serviciilor, printre cei care au fugit din Rusia

Printre cei care au fugit din Rusia după ce Putin a decis să invadeze Ucraina se numără și foști miniștri și un fost general ru,. De asemenea, CNN a confirmat identitatea unui fost ofițer FSB și a mai multor mercenari Wagner.

În ianuarie, Osecikin l-a ajutat pe un fost comandant Wagner să fugă din Rusia pe jos, trecând în Norvegia, unde a cerut azil politic. Bărbatul se temea pentru viața lui după ce a refuzat să reînnoirea contractului de mercenar.

Cei pe care Osecikin îi ajută îi întorc favoarea oferindu-i informații.

Emran Navruzbekov, un fost locotenent FSB pe care Osecikin îl ajută în Europa, a spus că a pregătit directive ale FSB cu privire la operațiunile de spionaj ale Rusiei pe continent.

Iar un fost general rus a adus documente militare, printre care planul arhitectural al unei clădiri.

Maria Dmitrieva, care a lucrat pentru o lună ca medic pentru FSB, a dezertat și ea. Femeia a declarat pentru CNN că a înregistrat în secret mai multe conversații cu pacienții ale căror simptome au dezvăluit secrete de stat.

Fost oficial rus: „Acum, în FSB este fiecare pentru el”

„Acum, în FSB este fiecare pentru el, toți vor să fugă din Rusia. Unul din doi ofițeri FSB vrea să fugă.

Ei înțeleg că Rusia nu va câștiga niciodată războiul și vor face tot ce pot ca să găsească o soluție”, a spus Navruzbekov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”