Tot mai multe flori se pot autoreproduce, spun oamenii de știință. Asta ar putea fi periculos pentru alte specii

Publicat: 24 01. 2024, 11:36
Actualizat: 24 01. 2024, 12:16

O relație străveche, interdependentă, care contribuie la sistemele alimentare și la stabilitatea ecosistemelor de pe tot globul, s-ar putea schimba.

Polenizatorii vor dispărea cu timpul

Multe plante cu flori se pot auto-poleniza sau pot transfera polenul între propriile flori pentru generarea și propagarea semințelor, dar majoritatea acestor plante s-au bazat pe polenizatori precum fluturii și albinele pentru a se reproduce.

Acum, pe fondul declinului raportat la multe populații de polenizatori, un nou studiu privind evoluția sistemului de împerechere al unei specii de flori a dezvăluit o schimbare remarcabilă care ar putea exacerba provocările cu care se confruntă insectele partenere a plantelor.

Evoluția reproductivă a florilor poate fi legată de schimbările de mediu, cum ar fi distrugerea habitatului și scăderea rapidă continuă a biodiversității polenizatorilor, potrivit Samson Acoca-Pidolle, care a condus studiul publicat pe 19 decembrie în revista New Phytologist.

Florile devin mai mici și produc tot mai puțin nectar

Comparând semințele de panseluțe sălbatice de câmp culese cu zeci de ani în urmă în Franța cu descendenții moderni ai plantelor, Acoca-Pidolle și colegii săi au descoperit că florile de astăzi sunt mai mici și produc mai puțin nectar ca urmare a autopolenizării crescute, care are impact direct asupra comportamentului polenizatorului.

Potrivit studiului, panseluțele din trecut s-au autofertilizat mai puțin și au atras mult mai mulți polenizatori decât cele din prezent.

„Se pare că doar trăsăturile care sunt implicate în interacțiunea plantă-polenizator evoluează”, a spus Acoca-Pidolle, cercetător doctor la Universitatea din Montpellier. Schimbările ar putea restrânge capacitatea plantelor de a se adapta la schimbările de mediu viitoare și ar avea implicații pentru „întreaga biodiversitate florală” – potențial diminuând variația genetică, a speciilor și a ecosistemului plantelor cu flori.

„Acest lucru poate crește declinul polenizatorilor și poate provoca un cerc vicios de feedback”, a declarat coautorul studiului Pierre-Olivier Cheptou pentru CNN. Dacă plantele produc mai puțin nectar, polenizatorii vor avea mai puțină hrană, ceea ce va accelera, la rândul său, ritmul cu care numărul animalelor scade, a explicat el.

„Mesajul major este că în prezent asistăm la descompunerea evolutivă a polenizatorilor de plante în sălbăticie”, a spus Cheptou, ecologist evoluționist la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică și profesor la Universitatea din Montpellier.