Topul țărilor din care Statul Islamic a recrutat cei mai mulți luptători

Topul țărilor din care Statul Islamic a recrutat cei mai mulți luptători
Foto: CNN.com

Aproape 30.000 de militanți străini au plecat în Siria și Irak să se alăture grupării jihadiste Stat Islamic, cei mai mulți dintre ei fiind recrutați din Tunisia, Rusia, Arabia Saudită, Turcia și Iordania, informează Libertatea.

Tunisia a fost una dintre țările în care s-a manifestat Primăvara Arabă, mișcare ce a dus la înlăturarea președintelui Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere de 23 de ani. Nici acum nu s-a reușit instararea unei democrații de tip occidental, deși 86% dintre tunisieni consideră că democrația este cea mai bună formă de guvernare.

Cel puțin 6.000 de tunisieni s-au alăturat grupării teroriste Statul Islamic în Siria și Irak. Mulți alții au rămas în țară, iar unul dintre ei chiar a fost în spatele atacului din stațiunea Sousse, care s-a soldat cu moartea a 38 de persoane.

Numărul rușilor care au plecat în Siria și Irak pentru a se alătura ISIS este între 5.000 și 7.000, o estimare făcută anul trecut chiar de către președintele Vladimir Putin.

Și Rusia are probleme cu militanții ISIS rămași în interiorul granițelor, atacul recent din Sankt Petersburg fiind o dovadă. Deși atentatul nu a fost revendicat, se știe că autorul este un cetățean kârgâz, ceea ce face ca legăturile cu o grupare islamistă să fie mult mai plauzibilă, decât cele cu cecenii.

Aproximativ 2.500 de saudiți luptă pentru Statul Islamic, iar țara a fost și ea lovită de atacuri teroriste. Unul dintre ele a avut loc în mai 2015 și s-a soldat cu 21 de morți.

Circa 2.100 de turci s-au alăturat Statului Islamic în Siria și Irak. În același timp, militanți ai grupării au comis atentate pe teritoriul turc. Din 2015, peste 400 de oameni și-au pierdut viața în atacurile care au avut loc în această țară.

Aproximativ 2.000 de iordanieni s-au alături grupării teroriste. În decembrie 2016, Karak, una dintre principalele atracții turistice ale țării, a fost atacată. Zece oameni au murit atunci și alte zeci au fost rănite. A fost primul atac împotriva civililor din Iordania după mai bine de un deceniu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:00 - Contre acide între Elena Lasconi și Nicușor Dan, la dezbaterea electorală: „Nicușor, tu ai fi candidatul care ai trece de orice detector de miciuni” / „Nu e locul cel mai potrivit pentru tipul acesta de telenovele”
21:00 - Nicușor Dan, acuzații grave la adresa autorităților: „Exact greșeala pe care au făcut-o în noiembrie 2024, o fac acum”
20:55 - Ar trebui Kievul să cedeze teritorii pentru pace? Cum văd Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan sfârșitul războiului din Ucraina
20:55 - Crin Antonescu, despre acuzațiile Elenei Lasconi că în 2012 a încălcat statul de drept: „Putem să discutăm, este istorie”
20:33 - Dezbatere prezidențială. Ce spun candidații, despre anularea alegerilor: „O decizie a unei instanțe prevăzute de Constituție” / „A dovedit încă o dată slăbiciunea statului român” / „O decizie nedemocratică”
20:28 - „Avea nişte ochi, era perfect”. Noi date șocante în cazul bebeluşului vândut pe 5.000 de lei
20:14 - Moment neașteptat, la Cotroceni. George Simion i-a oferit un buchet de flori Elenei Lasconi, apoi a plecat de la dezbaterea electorală. Ce a spus liderul AUR
19:58 - Minivacanţa de 1 Mai în Vama Veche. Cât costă cazarea pentru un sejur de trei nopți
19:53 - Donald Trump Jr. a ajuns în București. Motivul pentru care fiul președintelui SUA a venit în România
19:47 - Veteran al cinematografiei românești, condamnat la închisoare într-un scandal sexual. Victimele sunt trei eleve (FOTO)