Top al celor mai periculoși 10 politicieni ai Europei, realizat de Der Spiegel: Silvio Berlusconi şi Viktor Orban, în clasament
Cotidianul german Der Spiegel a realizat un top cu „cei mai periculoși 10 politicieni ai Europei,” zece „populiști” care agravează criza zonei euro.
Printre politicienii incluşi în clasamentul publicaţiei se numără fostul premier al Italiei Silvio Berlusconi, dar şi actualul premier al Ungariei.
„Europa se află în mijlocul unei crize grave și euro se află într-o situație foarte riscantă. Grecia, cel mai mare copil-problemă al uniunii monetare, nu a reușit să adopte reformele necesare. Spania se luptă să evite alte împrumuturi pentru a își acoperi datoria suverană. Și în Italia ratele dobânzilor la obligațiunile guvernamentale a crescut vertiginos din cauza datoriilor, la fel ca în Cipru. Iar Slovenia ar putea deveni următoarea țară care să aibă nevoie de un împrumut,” notează Der Speigel.
„Aceasta este doar partea economică a crizei euro. Aceasta are și o altă față: oamenii care încearcă să profite de pe urma ei – adică fiecare politician care recurge la populism ieftin pentru a câștiga puncte politice pe plan național,” mai scrie în articol.
Conform acestuia, primii 10 cei mai periculoși astfel de populiști sunt:
1. Markus Soder, ministrul de Finanțe bavarez – politician din partea Uniunii Sociale Creștine, partidul conservator frate cu Uniunea Creștin Democrată a lui Angela Merkel. El este considerat deosebit de periculor de Der Spiegel din cauza comentariilor necruțătoare la adersa Greciei, de tipul „Din Atena trebuie să se facă un exemplu, că acestă zonă euro își poate arăta dinții.”
2. Alexis Tsipras, liderul partidului grec de stânga Syriza – în ultima sa propunere, acesta susține că guvernul grec trebuie să refuze să vorbească cu troica formată din FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. Dorește ca privatizarea întreprinderilor publice sădevină faptă penală. A fost denimit chiar „cel mai periculos om din Europa” de când a devenit liderul stângii radicale și face presiuni ca guvernele grecești să abandoneze măsurile de securitate, mizând pe faptul că tratatele europene (cu valoare de constituție) nu permit ca o țară să fie scoasă cu forța din zona euro.
3. Silvio Berlusconi, antreprenor și fost premier italian – acesta dorește să câștige un al cincilea mandat de prim ministru, bazându-se pe retorica sa populistă anti-europeană. Recent, a spus că banca centrală italiană ar trebui să tipărească mai mulți euro pentru a evita să primească instrucțiuni de la Bruxelles. A amenințat să reintroducă lira, iar săptămâna trecută titlul principal din „Il Giornale”, ziar care îi aparține, a fost „Al Patrulea Reich,” depsre criza zonei euro, care avea o poză a Angelei Merkel ridicând mâna dreaptă în salutul nazist.
4. Marie Le Pen, liderul partidului de extremă dreapta francez Frontul Național – politician populist, în campania prezidențială de anul acesta a avertizat despre „puterea” Uniunii Europene, spunqnd că Merkel, „prietenii” săi și Comisia Europeană „se află în stadiile finale de crearea unei Uniuni Sovietice Europene,” iar Franța își va pierde „statutul de natiune liberă.”
5. Timo Soini, europarlamentar, membru al partidului Adevărați Finalandezi – acesta cere stoparea ajutorului pentru Grecia din partea țării sale, spunând că a plătit destul.
6. Alexander Dobrindt – secretar general al Uniunii Sociale Creștine din Bavara – și el se arată împotriva ajutorului acordat Greciei, iar anterior a spus că bugetarii și pensionarii greci ar trebui plătiți în drahme, nu euro.
7. Nigel Farage, lider al Partidului Independenței din Regatul Unit și europarlamentar – a numit Tratatul de la Lisabona „cea mai spectaculoasă și birocratică lovitură de stat pe care a văzut-o lumea.” L-a descris pe Herman van Rumpoy, președintele Consiliului European, drept având „carisma unei cârpe ude.”
8. Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății din Austria – sprijinul popular pentru partidul său a crescut vertiginos din cauza retoricii sale ieftine și a comparațiilor ieftine. De exemplu, a spus „suntem noii evrei,” ca atac la adresa unor fraternități austricece despre care se spune că au tendințe de extremă dreapta. A avut cuvinte dure și despre Uniunea Europeană, la care s-a referint drept „Statele Unite ale Europei.”
9. Geert Wilders, liderul Partidului Libertății din Olanda – reprezintă un model pentru mulți populiști din Europa de nord și agită împotriva mai multor minorități din Olanda, inclusiv musulmanii. Apelează la sentimentele anti-europene pentru a câștiga puncte la alegeri. Și acesta a cerut reintroducerea drahmei în Grecia.
10. Viktor Orban, premierul Ungariei – personaj cunoscut și criticat și în România, a cauzat probleme și tensiuni prin remarci al adresa Uniunii Europene, dar și prin legi restrictive, cum ar fi noua constituție ungară și legea mass media. Există temeri serioase că guvernul său atacă drepturile democratice pe plan național.
O analiză sumară a listei demonstrează care sunt, de fapt, cele mai mari probleme ale Uniunii Europene: populismul, extremismul politic și, pe plan economic, criza Greciei. Întrebarea este, însă, care dintre acestea vor avea cele mai severe efecte pe termen lung și vor afecta, astfel, cel mai grav Uniunea și țările membre?