Tonul la conservă este contaminat cu niveluri periculoase de mercur în multe țări europene, susțin două organizații neguvernamentale care le cer retailerilor și guvernelor să ia măsuri „urgente”, relatează AFP preluată de Barron`s.
Organizațiile Foodwatch și Bloom spun că autoritățile trebuie să reducă nivelul permis de metale grele.
Potrivit Bloom, toate cele 148 de conserve cu ton care au fost selectate aleatoriu, din Marea Britanie, Franța, Italia, Germania și Spania, și au fost testate de către un laborator independent „erau contaminate cu mercur”.
Organizația, care militează pentru protecția oceanelor, spune că în mai bine de jumătate dintre conserve nivelul de mercur era mai mare decât limita maximă de 0,3 miligrame per kilogram care există în cazul altor pești.
Bloom a explicat că nivelul acceptat în cazul tonului, de 1 miligram de mercur la un kilogram de pește, a fost stabilit astfel încât să se vândă „95%” din tonul prins.
„Acesta este motivul pentru care tonului, una dintre cele mai contaminate specii, i se acordă o toleranță maximă la mercur de trei ori mai mare decât specii mai puțin contaminate”, mai notează Bloom.
Bloom și Foodwatch susțin că nu există „motive sanitare” pentru a justifica diferențele dintre limitele acceptate la ton și cele de la alți pești.
„Mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat prin ton, doar concentrația de mercur contează”, spun cele două organizații.
Comisia Europeană, consideră Bloom și Foodwatch, ar trebui să înăsprească regulile astfel încât și la ton să fie acceptate cel mult 0,3 miligrame de mercur per kilogram ca în cazul altor pești.