Tudorel Toader, după discuțiile cu Frans Timmermans: A spus cu subiect și predicat faptul că nici nu intră în discuția Articolul 7, pentru că România este în altă situație decât Ungaria și Polonia
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți seară, că după discuțiile de la Strasbourg cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a afirmat tranșat că nu se pune problema declanșării procedurii privind activarea Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României, deoarece nu există o situația similară care a dus la această măsură privind Ungaria și Polonia.
„Nu se pune problema, nu s-a pus problema vreunui reproș dintr-o parte sau alta, s-a accentuat nevoia dialogului constant, a colaborării, pentru că în final noi avem un parcurs comun, această construcție europeană, consolidarea statului de drept, ca să vorbim la modul general. Dacă aș începe cu o problemă care este, după mine, foarte importantă – prim-vicepreședintele a spus cu subiect și predicat faptul că nici nu intră în discuția Articolul 7, activarea lui, pentru că România este într-o altă ipoteză, situație, decât Ungaria sau Polonia”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.
România va fi în schimb lovită de un proces de infringement pentru că nu a respectat termenul pentru transpunerea în lege a directivei europene privind combaterea spălării banilor.
”A spus că va chema Guvernul în instanță. Nu Guvernul, ci România. E deja o procedură de infringement pentru că nu am transpus directiva de spălare a banilor”, a afirmat Tudorel Toader.
Ministrul Justiției a subliniat că i-a vorbit oficialului european și despre scandalul protocoalelor secrete încheiate de SRI în justiției.
„S-a vorbit și despre protocoale. Să nu vă surprindă dacă prim-vicepreședintele în discursul pe care îl va avea mâine va exprima semne de întrebare cu privire la rolul pe care aceste protocoale l-au avut în activitatea de înfăptuire a justiției”, a precizat Toader.
Acesta a subliniat că i-a transmis lui Timmermans că va ține cont de recomandările și din MCV și de la Comisia de la Veneția, fiind cunoscut faptul că prim-vicepreședintele Comisiei Europene a subliniat că acestea sunt obligatorii pentru România.
„S-a vorbit despre realizarea recomandărilor din MCV, știți că la ministerul Justiției toată ziua, pe teme diferite, au avut loc astfel de discuții. S-a vorbit și despre Comisia de la Veneția, cu standardele și preocupările exprimate în raport.
Eu spuneam aseară faptul că, în perioada 16-17-18 octombrie va avea loc sesiunea plenară la Veneția a Comisiei de la Veneția, voi participa în calitate de membru. Standardele acestea ale Comisiei sunt, în bună măsură, luată în considerare. Respectând procedurile legislative și competențele decizionale de legiferare punem în acord legile justiției cu acele standarde ale Comisiei de la Veneția.
S-a mai discutat și despre pregătirile pentru preluarea președinției UE, dar tema care a constituit principala dezbatere s-a referit la respectarea statului de drept.”, a spus Toader.