Theresa May a ajuns în Argentina pentru summit-ul G20! Este prima vizită a unui premier britanic în Buenos Aires după Războiul Malvinelor din 1982

Publicat: 30 11. 2018, 10:59
sursă foto: news.sky.com

Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a sosit la Buenos Aires pentru a participa la summit-ul G20, în ceea ce constituie prima vizită a unui șef de Guvern britanic de la Războiul Malvinelor din 1982 și până acum în capitala Argentinei, informează France Presse citat de economica.net.

Publicația mai scrie că argentinienii consideră acest moment drept o ocazie pentru refacerea legăturilor diplomatice și de a-și reitera punctele de vedere asupra insulelor care au creat divergențele dintre cele două state.

Falkland este numele englez al arhipelagului și, începând cu anul 1833, se află sub administrația permanentă a Regatului Unit. Cu toate acestea, Argentina nu a renunțat niciodată să-l revendice, astfel că în aprilie 1982, pe când țara era guvernată de o dictatură, a demarat o intervenție militară în forță. Chiar și așa, la 74 de zile distanță de acest moment, Marea Britanie reușește să reintre în posesia teritoriului disputat.

În acest context, în luna octombrie, Jorge Faurie, ministrul de externe din Argentina, a creat o oarecare tensiune pe scena internațională, după ce a afirmat că incertitudinile provocate de Brexit pot fi o ocazia perfectă pentru ca țara pe care o reprezintă să consolideze legăturile cu teritoriul britanic din Atlanticul de Sud.

Arhipelagul este situat la 400 de kilometri de coasta Argentinei, respectiv la 12.700 de kilometri de Londra. Deși cei 3.400 de locuitori din marja teritoriului și-au arătat dorința de a rămâne sub suveranitate britanică, Brexitul le-ar putea provoca multe neplăceri. Economia arhipelagului este în mare măsură dependentă de exportul de calamar către statele Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că, dacă Regatul Unit va părăsi blocul comunitar fără un acord, aceasta ar putea suferi multe consecințe.

Aproximativ 94% din exporturile de calmar şi peşte sunt destinate UE, contribuind cu 40% la produsul intern brut al arhipelagului. Conform estimărilor guvernului din Insulele Falkland, un Brexit fără acord le-ar scădea veniturile cu 16%.