The Wall Street Journal: Ce arată primele evaluări preliminare ale oficialilor americani / A fost rachetă sau bombă la bordul aeronavei lui Prigojin?

The Wall Street Journal: Ce arată primele evaluări preliminare ale oficialilor americani / A fost rachetă sau bombă la bordul aeronavei lui Prigojin?
Avionul prăbușit în care s-ar fi aflat Evgheni Prigojin. Foto: Hepta - Sputnik / Mikhail Tsaryuk

Avionul în care se afla Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, s-a prăbușit ca rezultat al unei presupuse conspirații de asasinare, deși informațiile actuale nu indică că ar fi fost doborât de o rachetă sol-aer. Potrivit oficialilor americani, primele evaluări, deși incomplete, sugerează că prăbușirea avionului în nord-vestul Moscovei ar putea fi rezultatul unei explozii de bombă sau al altui tip de sabotaj. The Wall Street Journal a relatat aceste detalii joi, potrivit News.ro.

Evaluările preliminare ale oficialilor americani

Guvernul rus cercetează prăbușirea, dar fără explicații. Oficial, s-a confirmat decesul celor 10 persoane de la bord, iar ancheta penală privind încălcări ale siguranței a fost inițiată de Comitetul de Investigații al Rusiei.

Canalele sociale asociate lui Wagner şi Prigojin au afirmat că avionul a fost atins de o rachetă de apărare antiaeriană de proveniență rusă. După aproape 24 de ore de la dispariția lui Prigojin, Kremlinul a menținut liniștea cu privire la acest eveniment, în timp ce susținătorii săi s-au adunat în fața altarelor improvizate pentru a aduce omagiu celui care a condus o revolta de scurtă durată împotriva Moscovei la sfârșitul lunii iunie. În orașul natal al lui Prigojin, Sankt Petersburg, oamenii au venit să depună flori, lumânări și insigne cu emblema Wagner – un craniu și două oase încrucișate – în fața clădirii care a fost cândva sediul central al companiei.

Martorii au auzit o explozie înainte ca avionul să se prăbușească

O agenție de știri rusă a anunțat recuperarea a 10 cadavre de la locul accidentului unui avion, publicând imagini cu anchetatorii la fața locului joi. Satul din regiunea Tver, unde avionul s-a prăbușit, a fost izolat de către poliție. Potrivit presei locale, trupurile victimelor au fost încărcate în mașini aparținând unei companii de servicii funerare. Martori locali au declarat că au auzit o explozie înainte ca avionul să se prăbușească pe pământ. O parte a epavei a aterizat la 3 km distanță de locul principal al prăbușirii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei