The Telegraph, pe urmele lui Dracula: "România, o țară care reușește să se ridice după 10 ani de comunism lipsit de viață"

Publicat: 01 11. 2011, 11:25
Jurnalistul Sir John Ure de la The Telegraph a făcut o călătorie în România, unde a explorat orașe precum Brașov, Sighișoara, Sibiu, Sibiel, sau Bucovina, precum și mănăstiri, sate, și bineînțeles legenda...

Jurnalistul Sir John Ure de la The Telegraph a făcut o călătorie în România, unde a explorat orașe precum Brașov, Sighișoara, Sibiu, Sibiel, sau Bucovina, precum și mănăstiri, sate, și bineînțeles legenda Contelui Dracula.

Fost ambasador al Marii Britanii în diferite ţări şi autor de cărţi de călătorie şi istorie, jurnalistul britanic a petrecut o săptămână în România şi scrie că deşi regiunile pe care le-a vizitat fac parte din aceeaşi ţară, din punct de vedere geografic, a avut senzaţia că există de fapt trei lumi istorice şi emoţionale.

Prima lume a fost „o fantezie gotică”, înfățișată de Castelul Bran, dar și alte castele cu turnuri, temnițe și camere de tortură, unde Ludovic al II-lea și Wagner „s-ar fi simțit ca acasă”. Tot în această lume, Sir John Ure introduce pădurile de conifere, cu lupi și urși bruni, precum și cetele de țigani cu care se întâlnea ocazional.

A doua lume cuprinde satele sășești, unde căruțele circulă încet de-a lungul câmpurilor, și pe ulițele cu case de lemn cu porți înalte, bătrâni cu chipuri zâmbitoare și femei îmbrăcate festiv lucrează câmpurile. Asta e lumea iubită de Prințul Charles, care a cumpărat o casă în regiume. ”Nu mai este lumea lui Wagner, este o lume desprinsă din Sunetul muzicii”, mai scrie jurnalistul.

Cea de-a treia lume prin care a trecut britanicul este descrisă ca fiind „lumea fantomă a lui Nicolae Ceaușescu și era comunistă”. Au fost făcute multe în ultimele două decenii: hotelurile au fost restaurate masiv și sunt animate de tineri care dansează la micul dejun după o nuntă, bancomatele nu merg, iar recepţionera este departe de a fi fermecătoare.

Jurnalistul s-a arătat fermecat de Castelul Peleș și Castelul Bran, precum și de orașele și regiunile pe care le-au vizitat: Brașov, Sighișoara, Sibiu, Sibiel și Bucovina, unde au vizitat biserici, mănăstiri, muzeuri, au făcut drumeții și au aflat secretele fiecărui loc.

„În mod surprinzător nesătui de biserici, castele, căpiţe de fân şi păduri, în cele din urmă am pornit înapoi spre sud, la aeroportul din Bucureşti, şi spre casă. Aţipind în avion, am trăit amintirea delicată a unui tărâm însorit cu păşuni şi gospodării medievale, liniştite, am avut vise înfricoşătoare cu vampiri (…), şi am avut un sentiment de mulţumire pentru a fi văzut o ţară care reuşeşte să se ridice după zeci de ani de comunism lipsit de viaţă. Dar nu sunt sigur că dacă aș fi plecat din Londra, și nu din București, pumnalul meu de lemn al lui Dracula (pentru nepotul meu), nu ar fi fost confiscat, fiind considerat o amenințare la securitatea aeriană”, a conchis Sir John Ure.