”The Scream”, scos la licitație de Sotheby’s. Celebrul tablou al lui Edvard Munch, estimat la 80 milioane $

”The Scream”, scos la licitație de Sotheby's. Celebrul tablou al lui Edvard Munch, estimat la 80 milioane $
Sotheby's va scoate la licitație celebrul tablou ”The Scream” (Țipătul, n.r.) al lui Edvard Munch, singura versiune, care îi aparține unui colecționar privat. Licitația va avea loc pe 2 mai, la New York, iar...

Sotheby’s va scoate la licitație celebrul tablou ”The Scream” (Țipătul, n.r.) al lui Edvard Munch, singura versiune, care îi aparține unui colecționar privat. Licitația va avea loc pe 2 mai, la New York, iar organizatorii ei se așteaptă să strângă peste 80 de milioane de dolari – aceasta fiind cea mai mare sumă vehiculată de Sotheby’s înaintea unei licitații de artă, relatează Reuters.

Tabloul, care datează din 1895, se află în posesia afaceristului norvegian Petter Olsen, al cărui tată Thomas a fost prieten, vecin și patron al lui Munch, a precizat marți casa de licitații.

Există patru versiuni ale faimoasei picturi, iar restul de trei fac parte din colecția unor muzee norvegiene.

Simon Shaw, șeful departamentului de Artă Modernă din New York, spune că această creație este”una dintre cele mai importante lucrări de artă aflată în mâini private”. ”Având în vedere că operele de artă de o asemenea valoare iconice ajung rar pe piață, este greu să estimăm valoarea tabloului The Scream. Recentele succese ale licitațiilor Sotheby’s sugerează faptul că prețul capodoperei ar putea depăși 80 de milioane dolari”, a precizat expertul american.

Casa de licitații consideră The Scream una dintre cele mai ușor de recunoscut imagini din arta și cultura populară, depășită  doar de ”Mona Lisa” lui Leonardo Da Vinci.

The Scream comunică anxietatea lui Munch, în dealurile de deasupra orașului Oslo, și a fost interpretat de mulți experți ca o înfățișare a anxietății din timpurile moderne și a angoasei existențiale.

”Este o imagine care s-a întipărit pe retina noastră colectivă”, a declarat Shaw pentru Reuters.

Pictura a apărut în 1961 și pe coperta celebrei reviste Time. Pe rama tabloului scos acum la licitație se află câteva cuvinte scrise de mână, prin care Munch își explică sentimentele exprimate prin această pictură: ”Prietenii s-au îndepărtat – Eu am rămas în urmă/tremurând de anxietate – Am simțit marele țipăt în natură.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:29 - Directorul executiv al TikTok, chemat la audieri în Parlamentul European pentru rolul jucat de platformă în influențarea alegerilor din România
23:28 - Un curier care livra mâncare a ajuns, fără să vrea, să transporte droguri. Cum a descoperit bărbatul adevărul
23:00 - O republicană îl acuză pe Joe Biden că ar putea încerca să declanșeze cu război nuclear pentru a-l sabota pe Donald Trump
22:58 - Florin Spătaru (PSD): „Călin Georgescu nu poate juca rolul de mediator sau rolul de reprezentant al statului român” (VIDEO)
22:44 - Anunțul făcut de Florin Ristei, la câteva zile după ce fiul Ozanei Barabancea și Naomi Hedman și-au făcut publică relația
22:37 - Deficitul bugetar a urcat la 6,19% din PIB după primele 10 luni din acest an
22:10 - Emil Boc: „Aceste alegeri parlamentare sunt critice pentru viitorul României. Dacă ai partide puternice în Parlament, pro-europene, cu valori sănătoase, îți apără democrația în fiecare zi. PNL este acea garanție” (VIDEO)
22:06 - Kamala Harris ar vrea să mai candideze o dată la preşedinţia SUA și în 2028. Ce planuri are democrata
21:55 - Delia Matache, ironii la adresa lui Călin Georgescu, după afirmațiile referitoare la rolul femeii. „E doar ca să facă copii”
21:43 - Emil Boc: Acum lucrurile se simplifică, nu mai e gri. E alb și negru, fie pro-vest, fie pro-est. Suveranismul pe care îl reprezintă Georgescu înseamnă izolare, sărăcie, lipsa protecției pe care o avem, astăzi, sub cupola NATO și a UE (VIDEO)