The New York Times: O rachetă Hamas a lovit o bază asociată programului nuclear israelian. Israel nu a recunoscut niciodată că ar avea un arsenal nuclear

The New York Times: O rachetă Hamas a lovit o bază asociată programului nuclear israelian. Israel nu a recunoscut niciodată că ar avea un arsenal nuclear
Sursa: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

O rachetă trasă cel mai probabil de Hamas în asaltul efectuat pe 7 octombrie asupra Israelului a lovit o bază militară israeliană unde, spun experții, sunt localizate multe rachete cu capacități nucleare, arată o analiză de la The New York Times.

O rachetă Hamas ar fi lovit o bază asociată programului nuclear israelian

Nu au fost lovite rachetele în sine, dar impactul atacului de la baza Sdot Micha din centrul Israelului a provocat un incendiu în apropierea locațiilor de stocare a rachetelor și în proximitatea altor armamente sensibile.

Statul Israel nu a recunoscut niciodată că ar avea un arsenal nuclear, dar avertizorii israelieni de integritate, oficialii americani și analizele imaginilor din satelit confirmă că țara deține cel puțin un număr mic de arme nucleare.

Hans Kristensen, director al Federation of American Scientists`s Nuclear Information Project, a declarat pentru The Times că la baza israeliană Sdot Micha există cel puțin 25-50 de lansatoare de rachete Jericho cu capacități nucleare. Experții și documente declasificate ale guvernului SUA confirmă că rachetele Jericho ale Israelului pot fi dotate cu focoase nucleare.

Cel mai probabil acele focoase nucleare sunt stocate în altă locație și, prin urmare, nu au fost puse în pericol în timpul atacului, spune Kristensen, care a studiat baza.

Atacul de la Sdot Micha este primul atac efectuat de militanții palestinieni asupra unei locații care conține armament nuclear israelian – cel puțin primul despre care se știe. Este neclar dacă Hamas știa vreun detaliu despre ceea ce lovește, dacă știa că acolo este mai mult decât o simplă bază militară.

Totuși, atacul asupra Sdot Micha sugerează că este posibil ca scopul asaltului Hamas din 7 octombrie să fi fost chiar mai mare decât se credea anterior – și că rachetele pot penetra spațiul aerian în zona armamentului strategic israelian.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`