Înainte de invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin anul trecut, Denis Nikitin era cunoscut ca un naționalist rus vocal, care a construit legături între grupurile de extremă dreaptă din întreaga Europă și a fost cândva o figură importantă pe scena huliganismului fotbalistic din Rusia. Acum conduce o unitate controversată, implicată activ în luptele din Ucraina, alături de forțele ucrainene.
Denis Nikitin a ajuns la interviul cu The Guardian de la un restaurant din Kiev cu un pistol și flancat de doi bodyguarzi înarmați. Nu ar fi fost o priveliște surprinzătoare în Ucraina aflată în plin război, dacă nu ar fi existat acest detaliu: Nikitin este rus.
În aceste zile, Nikitin conduce Corpul Voluntarului Rus (RDK, pentru a folosi abrevierea sa rusă), o unitate controversată de cetățeni ruși care luptă alături de armata ucraineană.
RDK, împreună cu un alt grup de ruși care luptă de partea Kievului, au efectuat mai multe raiduri transfrontaliere la începutul acestui an, ocupând pentru scurt timp satele din Rusia înainte de a se retrage înapoi în Ucraina.
La acel moment, autoritățile ruse au etichetat RDK „teroriști” și au supus orașele ucrainene unui bombardament mai puternic decât de obicei.
Oficialii ucraineni sugerează că, după înfrângerea militară completă a Rusiei și prăbușirea sistemului Putin, RDK și unități ca acesta ar putea face parte dintr-o forță pro-ucraineană care va ajunge în Rusia și care ar putea prelua controlul permanent asupra unor părți ale teritoriului rus.
Majoritatea membrilor RDK au opinii de extremă dreapta. Nikitin, care a crescut în Rusia și Germania, are accesul interzis în zona Schengen din 2019 și are reputația unuia dintre cei mai cunoscuți neonaziști din Europa. El poartă numele White Rex, de asemenea numele unei mărci de îmbrăcăminte pe care a creat-o și care se folosește de imagini de extremă dreapta.
Locuiește la Kiev din 2017, s-a mutat acolo la distanță de un an după ce el și alți huligani ruși au luat parte la ciocniri violente cu fanii Angliei la Marsilia în 2016. De la Kiev, Nikitin a organizat o serie de competiții de arte marțiale mixte, la care se crede că a reușit să strângă activiști de extremă dreapta din în toată Europa.
Nikitin a devenit anti-Kremlin, în timp. „Ne-am dat seama că nu imigranții sunt răul suprem; statul nostru este dușmanul nostru. Ne-am dat seama că trebuie să luptăm cu statul”, a spus el în interviu.
Când Putin a început războiul cu Ucraina, anul trecut, Nikitin a avut șansa de a lupta cu statul rus pe bune. Și-a sunat prietenii din armata ucraineană și a întrebat cum ar putea ajuta. Ceea ce a început cu doar câțiva ruși la Kiev care-și ajutau în mod informal prietenii ucraineni s-a transformat treptat în nucleul unui batalion.
A ajuns în Rusia, în martie. „A fost o senzație îmbătătoare, odată ce am trecut granița pentru prima dată… Simțeam că, pe de o parte, aceasta este Țara Mamă, dar pe de altă parte, este pământul inamicului”, a spus el. El a susținut că luptătorii săi au luat cu toții „o grenadă suplimentară de ultimă instanță” în caz de capturare, conștient că îi așteaptă tortura sau mai rău dacă ajung în mâinile autorităților ruse.
Nikitin vorbește o engleză perfectă și se bucură în mod clar de faptul că e din nou în lumina reflectoarelor, dar comportamentul lui jovial se poate schimba rapid.
Nikitin acuză mass-media că i-a exagerat notorietatea. El spune că este numit „neo-nazist” pentru că este împotriva „propagandei LGBTQ și marxismului cultural”. Dar, legat de părerile sale despre Germania nazistă, el a recunoscut că, deși „genocidul și camerele de gazare sunt rele, indiferent de cine le folosește”, sunt multe lucruri pe care le admiră la cel de-al Treilea Reich. „Îmi place extrem de mult cultura, stilul”, a spus el.
Autoritățile ucrainene neagă orice legături oficiale cu RDK și alte grupuri de luptători ruși, dar Nikitin spune că RDK „se poate baza pe informațiile ucrainene, pe infrastructura militară ucraineană” cât timp luptătorii se află în interiorul Ucrainei. Odată ce trec în Rusia, sunt singuri, spune el.
Guvernele occidentale au făcut presiuni asupra guvernului ucrainean pentru a se asigura că ajutorul militar din vest nu ar trebui să fie folosit pentru misiuni în interiorul Rusiei sau să ajungă în mâinile RDK.
O sursă apropiată serviciilor secrete ucrainene a declarat: „Știu că partenerii noștri occidentali sunt extrem de nemulțumiți când vine vorba de a le oferi arme. Dar ne confruntăm cu o problemă existențială de război.„
Autoritățile ucrainene preferă să-și concentreze atenția asupra unei alte unități de ruși, Legiunea Rusiei Libere, care a efectuat raidurile în interiorul Rusiei împreună cu RDK și despre care consideră că nu are același bagaj de extremă dreapta. Ei susțin că batalioanele care se formează acum în Ucraina ar putea avea un rol major într-o Rusia post-Putin.
„De îndată ce Rusia pierde în mod corespunzător războiul, puterea verticală a lui Putin se va prăbuși și se va dovedi că există o mulțime de armate private care vor încerca să preia controlul asupra diferitelor regiuni, va fi, fără îndoială, o perioadă de haos… Legiunea Liberă. Rusia va fi foarte capabilă să preia una sau mai multe regiuni rusești sub control”, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.
Atât RDK, cât și Legiunea Rusiei Libere refuză să spună cât de mari sunt, invocând cerințele secretului militar, dar cele mai multe estimări sugerează că numărul total de luptători ruși din Ucraina poate fi numărat mai degrabă cu sutele decât cu miile. Dar în timp, luptătorii ruși speră că batalioanele lor vor crește.
Nikitin a spus că au existat multe cereri de la oameni din Rusia care doresc să se alăture RDK, dar nu au putut încă să călătorească.
Anastasia Sergeeva de la Consiliul Civic, o organizație cu sediul la Varșovia care lucrează pentru a ajuta la aducerea luptătorilor ruși în Ucraina, a declarat că există „câteva sute” de cereri restante din partea rușilor dornici să lupte de partea Ucrainei.
Consiliul Civic a recrutat inițial în numele RDK, dar părțile s-au despărțit, Consiliul Civic spunând că elementele ideologiei RDK sunt „incompatibile cu valorile noastre”. Acum, Consiliul Civic lucrează la înființarea unui al treilea batalion de ruși în interiorul Ucrainei, care va fi cunoscut sub numele de Batalionul Siberian.
Finanțarea grupului RDK provine în principal din donații private ale susținătorilor ruși și ucraineni. Un om de afaceri rus care trăiește în exil în Marea Britanie a spus că a ajutat la coordonarea strângerii de fonduri pentru RDK, deși a cerut anonimatul pentru a proteja membrii familiei care se aflau încă în Rusia.
El a respins îngrijorările legate de opiniile RDK, spunând că, spre deosebire de opoziția politică tradițională rusă, aceștia făceau ceva autentic pentru a lupta împotriva regimului lui Putin.
Deocamdată, autoritățile ucrainene par, de asemenea, dispuse să închidă ochii la înclinația ideologică a RDK, considerând că dorința de a lupta împotriva armatelor lui Putin depășește orice publicitate negativă care ar putea urma.
Nu toată lumea este de acord. Un diplomat occidental cu sediul la Kiev a declarat că stimularea RDK s-ar putea dovedi a fi o strategie periculoasă pentru Ucraina. „Cred că a le oferi acestor tipi arme este o idee foarte proastă și sper sincer să nu le pară rău mai târziu”, a spus diplomatul.