Agenţia americană pentru Securitatea Naţională a spionat zilnic 200 de milioane de SMS-uri la nivel mondial. Din mesajele text au fost extrase informaţii privind contactele, locaţia şi date ale cardurilor de credit. Dezvăluirile, făcute de publicaţia britanică The Guardian, pe baza rapoartelor furnizate de fostul consultant Edward Snowden, intervin în aceeaşi zi în care preşedintele american va susţine o conferinţă despre reformele în cadrul agenţiei americane de securitate.
Documentele publicate de ziarul britanic, alături de postul de televiziune Channel 4, arată că SMS-urile erau obţinute la întâmplare, în cadrul unui program NSA denumit „Dishfire”.
Acesta colecta cât mai multe date posibil, fără să aibă ţinte precise. Dezvăluirile sugerează că NSA a folosit o bază de date existentă cu numere de telefon pentru a extrage informaţii din SMS-urile utilizatorilor. Potrivit sursei citate, agenţia a extras date cu privire la planurile de călătorie ale oamenilor, contactele lor, cât şi date privind tranzacţiile financiare.
„The Guardian” notează că persoane asupra cărora nu plana nicio suspiciune au fost spionate de NSA. O prezentare din 2011 a NSA, initulată „SMS Mesaje text: O mină de aur pentru exploatare”, relevă că programul colecta în medie 194 de milione de sms-uri pe zi. Mesajele erau apoi analizate de programul „Dishfire” pentru a extrage informaţii din conţinutul SMS-urilor. Agenţia a declarat postului BBC că activităţile sale s-au concentrat doar asupra unor obiective străine şi în concordanţă cu dispoziţiile legale. Totuşi, agentia a recunoscut că o parte din sms-urile rezidenţilor americani ar putea fi colectate „întâmplător” în acest proces.
Tot în această săptămână, ziarul american „The New York Times” a scris că NSA spiona sute de mii de computere care nici măcar nu erau conectate la Internet, cu ajutorul unor dispozitive de supreveghere electronică.
Preşedintele Barack Obama este aşteptat să ia din nou poziţie în legătură cu activitaţile derulate de NSA.