The Economist: Războiul din Yemen riscă să facă țăndări imaginea de oază de stabilitate a Emiratelor Arabe Unite. Dubaiul, hub de turism și business, amenințat direct de rebelii Houthi

Publicat: 02 02. 2022, 15:39
Actualizat: 02 02. 2022, 15:51
Foto: Hepta - DPA Images / Hani Al-Ansi

După șapte ani de război în Yemen, bubuitul interceptoarelor de rachete a devenit o obișnuință în Arabia Saudită. Dar e un șoc pentru locuitorii din Emiratele Arabe Unite (EAU), notează The Economist. În dimineața zilei de 24 ianuarie, EAU au anunțat că au interceptat două rachete balistice lansate din Yemen. Clipuri postate pe rețelele sociale au surprins vuietul asurzitor ce a cuprins capitala Abu Dhabi.

Rebelii Houthi, un grup susținut de Iran care controlează părți din Yemen, au revendicat atacul în care trei muncitori din India și Pakistan au fost uciși. Din 2015, ei luptă cu o coaliție condusă de Arabia Saudită, și din care fac parte și EAU, coaliție care a invadat Yemenul tocmai pentru a distruge acest grup.

Atacul a declanșat o reacție în forță – rachete lansate de Arabia Saudită și EAU asupra Yemenului. Mulți civili au fost uciși. Cel mai sângeros dintre atacuri a distrus o închisoare din Sanaa, capitala țării. Organizația Medici fără Frontiere a transmis că au fost uciși cel puțin 82 de oameni. Un alt atac a lăsat Yemenul fără internet patru zile.

Atacurile grupării Houthi au devenit ceva obișnuit în Arabia Saudită, care interceptează rachete și drone aproape în fiecare săptămână. În schimb, a fost pentru prima dată când rebelii au reușit să atace cu succes Emiratele Arabe Unite. E, susține The Economist, o reacție de furie a acestora în contextul în care pierd teren în Yemen. EAU sunt astfel puse în fața unei alegeri dificile: să se retragă și să permită rebelilor să captureze un oraș important din Yemen sau să riște în continuare un atac asupra lor, care să le afecteze cu adevărat economia.

Ce a determinat reacția rebelilor Houthi. Evoluții pe frontul din Yemen

De mai bine de un an, rebelii încearcă să captureze Marib, un oraș la 120 de kilometri est de capitala Sanaa. Trei milioane de oameni locuiesc aici. Aceasta e a treia cea mai mare rezervă de petrol și gaze din Yemen. Pierderile de vieți sunt uriașe.

EAU au avut puțin de-a face cu rezistența de acolo, căci și-au concentrat trupele mai mult în sudul țării. Pentru o vreme, părea că s-a ajuns la un acord de împărțire a sferelor de influență: EAU să rămână în sudul Yemenului, iar saudiții și guvernul yemenit recunoscut internațional săl upte cu rebelii în nord.

Numai că, anul trecut, Houthi au invadat Shabwa, o provincie de asemenea bogată în resurse, de data aceasta din sudul țării. Coaliția a trebuit astfel să schimbe tactica. Pe 25 decembrie, saudiții au fost de acord să-l demită pe guvernatorul Shabwa, o figură controversată afiliată la Islah, un partid islamist antipatizat de EAU. Înlocuitorul său are relații bune cu Emiratele Arabe Unite, unde a și locuit mai mulți ani.

Miliția susținută de EAU și-a mutat apoi mii de luptători de la coasta Mării Roșii la Shabwa. Au reușit astfel să-i alunge pe rebelii din Shabwa și s-au deplasat apoi pentru a captura și părți din provincia Marib. Numai că în Yemen victoriile militare nu durează prea mult.

EAU riscă să-și strice imaginea de oază de stabilitate într-o zonă de conflict

De aici și toată furia rebelilor. Atacurile asupra Abu Dhabi au fost un ultimatum pentru EAU, notează The Economist. Consecințele palpabile sunt minore, căci Houthi nu dispun de tehnica militară necesară. Problema ține de reputația EAU, care e riscată în acest context.

EAU și-a făcut imaginea de oază de stabilitate în regiune, părând imună la conflictele din zonă, în ciuda politicii externe agresive pe care a practicat-o.

Investitorii văd Emiratele Arabe Unite ca e un loc propice pentru lansarea unei afaceri. Mulț sunt interesați să-și cumpere proprietăți acolo. Imaginea pe care și-au croiot-o EAU au ajutat-o și pe partea de turism: 22 de milioane au vizitat statul în 2019.

Continuarea atacurilor rebelilor Houthi asupra EAU le vor face țăndări imaginea. De asemenea, le pot complica recentele eforturi de reapropiere de Iran, reapropiere pe care și-o doresc tocmai pentru a evita astfel de atacuri. Rebelii sunt susținuti de Iran, dar de multe ori acționează independent. Totuși, atacurile asupra EAU au fost posibile cu sprijin iranian, iar rebelii au amenințat cu atacuri și asupra Dubaiului, hubul de business și turism al EAU.

Acum, Emiratele trebuie să decidă: merg mai departe în Yemen sau se retrag.

Astfel de atacuri din partea Houthi pot duce la o escaladare a situației, fapt ce va atrage probabil EAU mai mult în războiul din Yemen, scrie The Economist. Același lucru s-ar putea întâmpa și în cazul SUA. Totul se va întoarce apoi ca un bumerang împotriva rebelilor.