The Economist: Putin a eșuat în planurile de a stârni o revoltă separatistă la granița României. Războiul a distrus iluzia despre pașnica „lume rusă”
Pentru mulți locuitori din Bugeac, o zonă problematică din Ucraina, Vladimir Putin era soluția pentru ieșirea din sărăcie și o viață mai bună. Dar sentimentul prorus s-a prăbușit după ce armata rusă a invadat Ucraina. „Oamenii sunt mândri că sunt ucraineni”, a spus primarul Andrii Abramcenko, potrivit The Economist.
Cum a schimbat Bugeacul tabăra: Acum nimeni nu mai ține cu Rusia
În 200 de ani de istorie, controlul asupra a ce e acum Basarabia ucraineană s-a schimbat de nouă ori. Bugeacul a devenit pământ românesc în perioada interbelică și apoi a făcut parte din Ucraina sovietică, parte din URSS. Acum e în Ucraina, dar are o populație extrem de pestriță: ucraineni (sub 50%), ruși, moldoveni, găgăuzi, bulgari și albanezi.
Mulți erau vorbitori de rusă și vedeau în Rusia un model și o salvare. Dar sentimentul prorus s-a prăbușit complet după atacul Moscovei asupra ucrainenilor.
La începutul invaziei, forțele ucrainene i-au oprit pe rușii care au vrut să trimită în Bugeac trupe de comando. Serviciile de securitate au arestat zeci de agenți ai rușilor.
Oleg Kiper, guvernatorul Odesei, regiune care include Bugeacul, spune că sentimentul prorus a scăzut după 2014, când a avut loc anexarea ilegală a Crimeei ucrainene de către Rusia, și „s-a prăbușit” complet după invazia pe scară largă din februarie 2022.
La asta a contribuit și faptul că posturile de televiziune rusești de propagandă transmise prin satelit au fost blocate încă din 2015.
„Nu vreau să mai vorbesc vreodată rusă!”
În cimitirul din satul Hlîboka, predominant moldovean, e îngropat Sașa Gorun, profesorul de istorie al școlii din sat, care a murit luptând împotriva rușilor în mai 2023. Maria Cekir are 80 de ani și i-a fost profesoară lui Gorun când era directoarea școlii. Ea spune că nu mai cunoaște pe nimeni în sat care să susțină Rusia.
Mulți străini cred că Rusia mai are susținători printre vârstnici, nostalgici ai comunismului. În fapt, la momentul invaziei din februarie 2022, toată lumea era absolut îngrozită că rușii vor ajunge și acolo.
„Când aud oamenii că vorbesc rusă, îi cert. Copiii noștri luptă luptă împotriva rușilor și eu nu vreau să mai vorbesc vreodată rusă!”, a susținut Maria Cekir.
Pentru Hanna Șelest, analistă din Odesa, e ușor de explicat de ce rușii n-au reușit să pornească o răscoală anti-ucraineană în Bugeac: războiul din Donbas a distrus orice urmă de încredere în propaganda rusească despre așa-zisa lume rusă pașnică.