The Economist: Din cauza birocraţiei, sistemul de sănătate din România este haotic

The Economist: Din cauza birocraţiei, sistemul de sănătate din România este haotic
Criza citostaticelor din România a ajuns şi în presa străină. Jurnaliştii de la The Economist notează că mii de pacienţi români bolnavi de cancer se luptă în fiecare zi să obţină medicamentele de care...

Criza citostaticelor din România a ajuns şi în presa străină. Jurnaliştii de la The Economist notează că mii de pacienţi români bolnavi de cancer se luptă în fiecare zi să obţină medicamentele de care depinde viaţa lor. Asta în condiţiile în care ţara s-a confruntat cu un deficit acut de citostatice, în ultimii doi ani, iar peste 20 de tipuri de medicamente, în special cele ieftine, sunt foarte greu sau imposibil de obţinut.

Guvernul român a prezentat bugetul pe anul 2013, care însă nu include nicio dispoziţie aparte pentru a rezolva deficitul de citostatice, se arată în articolul jurnaliştilor de la The Economist.

Confruntat cu o puternică presiune publică, premierul Victor Ponta a declarat, la două zile după anunţarea bugetului, că va împrumuta 800 de mii de euro din Trezorerie, către UNIFARM, compania de stat responsabilă pentru achiziţia şi distribuţia medicamentelor către instituţiile din România,  amintesc jurnaliştii.

Fondurile ar ajuta UNIFARM să cumpere de pe pieţele externe medicamentele care lipsesc în prezent din spitale, companiile străine cerând plata în avans, care de obicei trebuie făcută în mai puţin de 30 de zile. Distribuţia a fost însă blocată deoarece, în multe cazuri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întârziat plăţile cu mai mult de 200 de zile.

Alocarea de bani pentru UNIFARM nu va rezolva însă problema, continuă jurnaliştii de la The Economist. Din cauza birocraţiei,  sistemul de sănătate din România este haotic. Problema nu sunt însă banii, în condiţiile în care cele mai multe dintre medicamentele împotriva cancerului sunt foarte ieftine. Pe lângă UNIFARM, sunt mulţi alţi distribuitori privaţi care câştigă licitaţiile, pentru că oferă preţuri foarte mici. Însă, după câteva luni, aceştia sunt incapabili să mai furnizeze medicamentele, aşa ca blochează distribuţia. În aceste condiţii, pacienţilor nu le mai rămâne decât să încerce să-şi procure citostaticele pe cont propriu.

În timp ce doctorii sunt depăşiti de situaţie, pacienţii suferinzi de cancer se zbat să obţină medicamentele pe care sunt îndreptăţiţi să le primească gratuit.

„Dacă te duci la spital şi ceri un citostatic, îţi spun că nu a mai rămas deloc, însă, dacă dai o şpagă persoanei potrivite, citostaticul apare din senin. De aceea, unii oameni mor şi unii oameni nu mor în Romania. Totul este despre bani”, spune Marius, un pacient.

Situaţia s-a înrăutăţit în Romania, comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, din cauză că sistemul de sănătate al ţării este subfinanţat, foarte corupt, iar reglementările în domeniu sunt inadecvate. Statul nu a stabilit niciodată un plan de rezervă pentru criza medicamentelor, pentru a evita să depindă în întregime de companiile farmaceutice, încheie The Economist.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane