Jurnaliștii de la The Economist consideră că discuțiile tensionate pe marginea aderării României la spațiul Schengen devin obositoare pentru autoritățile europene, care vor ajunge în cele din urmă să accepte țara noastră în spațiul comunitar pentru a pune capăt discuției.
Deși Uniunea Europeană (inclusiv Olanda) recunoaște progresele făcute atât de România cât și de Bulgaria, autoritățile olandeze consideră că acestea nu sunt suficiente atunci când agenții de frontieră continuă să fie corupți.
”Disputa privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este obositoare şi toate părţile s-au săturat de ea. Mulţi observatori se aşteaptă la un acord la sfârşitul anului, posibil în septembrie, înainte de alegerile generale din România. Încheierea unui acord se va datora însă mai degrabă nerăbdării decât unei capacietăți extraordinare a EU de a aduce o schimbare” scrie The Economist.
Jurnaliștii remarcă, de altfel, că, la cinci ani de la aderare, România și Bulgaria continuă să fie ”de departe” cele mai sărace țări membre. Progresul în cazurile de corupție este unul foarte lent, iar autoritățile de la Bruxelles au afirmat că nu se așteptau ca procesul să dureze atât de mult.
”Eurocrații nu s-au mai confruntat cu teste precum cele reprezentat de România sau Bulgaria. Încep să-și piardă resursele de energie. Ceea ce e păcat. Instituțiile europene se bucură de o neobinușită încredere în ambele țări (în detrimentrul politicienilor locali)” arată jurnaliști străini.
În opinia lor, aderarea s-ar fi produs mai repede într-o altă perioadă istorică însă criză economică a încetinit procesul.
”Într-o altă perioadă, România şi Bulgaria ar fi intrat în Schengen imediat ce şi-ar fi făcut temele dar în prezent starea generală din cadrul UE este una de neîncredere. Acest lucru este generat pe de o parte de criza euro, pe de altă parte de ascensiunea partidelor extremiste, care exploatează temerile populaţiei.”