Thailanda a reluat imunizările anti-COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca, după o suspendare de patru zile
În contextul în care tot mai multe state europene au suspendat total sau parțial vaccinarea populației cu dozele produse de AstraZeneca, Thailanda a reluat marţi imunizările anti-COVID-19 cu acest ser, după ce au fost întrerupte timp de patru zile din cauza îndoielilor apărute în privinţa efectelor sale secundare.
Vaccinarea cu AstraZeneca reluată în Thailanda
Prim-ministrul ţării, Prayut Chan-ocha, alături de alţi miniştri au fost primii care au fost vaccinați, dorind prin gestul lor să genereze încredere în rândul thailandezilor, în actuala campanie de vaccinare.
Vinerea trecută, autorităţile sanitare thailandeze au anunţat in extremis suspendarea inoculărilor cu vaccinul dezvoltat de compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca după ce mai multe ţări europene au făcut acelaşi lucru în urma apariţiei unor posibile efecte adverse ale vaccinului.
Thailanda a început campania de imunizare anti-COVID-19 luna trecută cu vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinovac, însă strategia ţării se bazează în principal pe vaccinul produs de Oxford-AstraZeneca, de la care a primit 117.000 de doze.
Thailanda a înregistrat 27.000 de contagieri şi 87 de decese asociate COVID-19. Al doilea val apărut în luna decembrie a intrat în remisie, fiind înregistrate mai puţin de 100 de cazuri zilnice.
Lista statelor care au suspendat folosirea vaccinului AstraZeneca
În acest moment există 15 state care au oprit total folosirea dozelor de accinAstraZeneca:Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia, Suedia.
De asemenea, cinci state europene au oprit parțial folosirea vaccinului provenit din anumite loturi după cum urmează:Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg au suspendat lotul – ABV5300, în timp ce România a decis suspendarea lotului – ABV 2856.
Letonia a suspendat temporar utilizarea vaccinuluiAstraZenecaîmpotriva COVID-19, au anunţat luni autorităţile sanitare de la Riga, în conformitate cu decizia luată în aceeaşi zi de alte şase ţări membre ale Uniunii Europene. Și Portugalia a decis la rândul său luni să suspende administrarea vaccinului de laAstraZenecaîmpotriva COVID-19.
Alte cinci state luaseră deja o astfel de decizie luni (Germania, Franţa, Italia, Slovenia şi Spania) în aşteptarea unui aviz din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).