Legea care interzice avortul după a șasea săptămână de sarcină a intrat în vigoare, miercuri, în Texas, care a devenit astfel statul american cu cea mai restrictivă legislație în domeniu. O astfel de interdicție este fără precedent după anul 1973, de la faimosul caz Roe vs. Wade, când Curtea Supremă a SUA lua o decizie de referință prin care legaliza avortul la nivel național, transmite Reuters.
Grupurile care susțin dreptul la avort susțin că majoritatea covârșitoare a intervențiilor de acest gen (85% – 90%) se fac după a șasea săptămână de sarcină, ceea ce înseamnă că legea va forța clinicile să se închidă.
Texasul se numără printre statele americane cu conduceri republicani care au scos în afara legii avorturile în stadii de sarcină în care bătăile inimii ale fătului sunt perceptibile, adesea după șase săptămâni. Totuși, până acum, actele normative au fost blocate în justiție dat fiind că încalcă jurisprudența Curții Supreme, care a recunoscut dreptul la avort inclusiv între a 22-a și a 24-a săptămână de sarcină.
În Texas, însă, legea a fost formulată diferit, în sensul în care le oferă cetățenilor privați puterea de a se asigura că măsura este respectată, dându-le puterea de a da în judecată organizațiile și persoanele care ajută femeile să facă avorturi după a șasea săptămână de sarcină. Cetățenii care câștigă astfel de procese vor primi cel puțin 10.000 de dolari.
Cei care apără dreptul la avort spun că situația ar putea genera sute de procese costisitoare, care ar fi greu de abordat din punct de vedere logistic.
Stephen Vladeck, profesor la Școala de Drept din Austin, Universitatea din Texas, susține că inclusiv această lege ar putea fi blocată în instanță și că nicio curte nu s-a pronunțat cu privire la constituționalitatea legii.
Curtea Supremă a evitat să acționeze în urma cererilor de urgență pe care le-au depus grupurile care militează pentru dreptul la avort, astfel că legea a intrat în vigoare.